FÅR PENGEGAVER: Her tar Anders Behring Breivik ut penger i juli i fjor. Etter at han ble fengslet er han blitt tilsendt penger til fengselet, som er blitt stoppet.
FÅR PENGEGAVER: Her tar Anders Behring Breivik ut penger i juli i fjor. Etter at han ble fengslet er han blitt tilsendt penger til fengselet, som er blitt stoppet.Vis mer

Politiet legger plan for å kreve inn pengegavene til Breivik

Har allerede kontaktet Statens innkrevingssentral. Kjeks og såpe destrueres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har tenkt på spørsmålet og vi har en plan for dette, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.
 
Massemorderen Anders Behring Breivik har fått tilsendt penger og andre gaver fra flere personer. Ifølge politiet er det snakk om flere tusen kroner og flere hundre euro, som Dagbladet skrev 3. januar.
 
Gavene er blitt stoppet av politiet, og fengselet etter at de overtok ansvaret for brevkontrollen.

Vil kreves inn Dagbladet kan nå avsløre at politiet allerede har vært i kontakt med Statens innkrevingssentral, for å kreve inn pengene og andre gaver han får som kan være av verdi. Politiet har også allerede startet undersøkelsene av hvordan de kan drive inn andre verdier fra Breivik, også potensielle framtidige inntekter.

- Vi jobber med hvordan vi skal håndtere gavene han har fått rent juridisk. Det er hittil ikke snakk om veldig store beløp, sier Kraby.
 
- Det er ikke all verden av verdi han eier, så det er ikke så veldig praktisk enn så lenge, men det kan være noe i framtid. Hvis han arver noe, tjener penger ved en bokutgivelse eller får flere gaver, så vil Statens innkrevingssentral kunne kreve det inn, sier Kraby.

Kjekspakker Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, sier de ikke er blitt orientert om politiets undersøkelser, og at de ikke har andre opplysninger enn at gavene blir tatt vare på av politiet og fengselet. Ifølge Jordet er det ikke snakk om store verdier.

- Han har fått tilsendt noe penger, men også mindre ting som kjekspakker, såper og liknende, sier Jordet til Dagbladet.

Breivik har ikke fått noe av pengene og at alt som kommer at mat og hygieneartikler blir destruert, opplyser advokaten.

Etter det Dagbladet kjenner til vurderer politiet blant annet om de må avvente dom før de starter innkreving.

Breivik vil ha erstatningsansvar, uansett om han dømmes som utilregnelig eller ikke.

Ofrene får erstatning uansett I terrorsaken vil ofrene og de pårørende få utbetalt erstatning via Kontoret for voldsoffererstatning. Pengene vil så bli forsøkt krevd inn av Breivik via såkalt regress.

Bistandsadvokatene i saken ønsker at ti såkalte pilotsaker skal prøves for retten i forbindelse med straffesaken mot Breivik, og at de skal sette presedens for de øvrige sakene. Advokat Christian Lundin, som leder gruppa som jobber med pilotsakene, ønsker at kravene om oppreisning skal behandles først, og at det er for tidlig å utmåle ménerstatningen og erstatningen for det økonomiske tapet.