Politiet lette etter den drapssiktede - mens han satt i fengsel

Den nå drapssiktede 23-åringen ventet på å sone drapstrussel-dom fra januar. Det tok over fem måneder fra han ble dømt, til saken ble rettskraftig.

MÅ SVARE FOR TREG FENGSLING:: Politiet kommer ut med beslag fra boligen etter å ha  arrestert  en mann i 23-årene, siktet for drap på Anja Weløy Aarseth. Nå Foto:Fridgeir Walderhaug / DAGBLADET
MÅ SVARE FOR TREG FENGSLING:: Politiet kommer ut med beslag fra boligen etter å ha arrestert en mann i 23-årene, siktet for drap på Anja Weløy Aarseth. Nå Foto:Fridgeir Walderhaug / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 23-åringen som i går ble siktet for drapet på Anja Weløy Aarseth, er tidligere dømt for to forhold. Det ene forholdet har han ferdigsonet. Den nyeste dommen på 21 dagers fengsel har han ventet siden januar på å få sonet, skriver NRK.

- Han ville blitt innkalt om kort tid hvis drapet ikke hadde skjedd, sier regiondirektør Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen til rikskringkasteren. 

De mottok dommen 17. juli og har frist på to måneder før soningen må starte.  

- Vi fikk ikke tak i ham Unni Moen Vikebakk var aktor i den siste saken 23-åringen er dømt for. Til Dagbladet forklarer hun hvorfor Kriminalomsorgen ikke mottok dommen fra januar før 17. juli: Påtalemyndigheten fikk ikke forkynt dommen for ham før langt ut i sommeren.

Dommen som ble avsagt i januar, ble dermed ikke rettskraftig før i midten av juni.   

- Vi fikk ikke tak i ham, sier hun til Dagbladet.    

Vikebakk, som nå har skiftet jobb, forklarer at han var inne til behandling hos en rusklinikk mens rettssaken pågikk, og derfor ikke møtte til sin egen hovedforhandling.

Den nå drapssiktede 23-åringen forklarte seg per telefon. Sunnmøre tingrett dømte ham til 21 dager i fengsel for å ha truet med å drepe to politibetjenter og voldta personer de kjente.

Da dommen var klar til å sendes ut, var han imidlertid ikke lenger til behandling. 

- Vi sendte dommen flere steder, i håp om å få fatt i ham, til mora og bestemora hans, uten hell. Og så sonet han jo en annen dom i mellomtiden. Da fikk vi heller ikke tak i ham, sier Vikebakk.

Lette etter fengslet mann I oktober i fjor ble nemlig samme mann dømt til 90 dagers fengsel for vold, flere drapstrusler, samt oppbevaring av narkotika og våpen. Han begynte soningen av straffen 28. februar.  

- Så påtalemyndigheten lette altså etter ham mens han satt i fengsel, hvordan er det mulig?

- Ja, det stemmer. Dette var en sak fra et annet politidistrikt. Og etter det jeg vet, har ikke politiet tilgang til Kriminalomsorgens arkiver. Så det tok jo noen måneder da.

- Tok det for lang tid?

- Vi hadde mange sånne saker. Om vi hadde satt himmel og jord i bevegelse for å finne ham, hadde vi kanskje kunnet forkynne dommen for ham tidligere. Men det er blir jo et spørsmål om hvor mye ressurser man skal bruke på sånt. Jeg vil ikke uttale meg om hvorvidt dette var kritikkverdig eller ikke.

Riksadvokaten krever svar Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber nå Sunnmøre politidistrikt om å redegjøre for den trege fengslingen.

- Det ser ut som det er forkynnelsen av dommen som har tatt lang tid. Men det kan være gode grunner til det. Vi har via statsadvokaten i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane bedt Sunnmøre politidistrikt om en redegjørelse, sier Busch til VG.

Det er statssekretær Pål Martin Sand (Ap) i Justisdepartementet glad for.  

- Dette er en dypt tragisk sak og mine tanker går først og fremst til de pårørende. Jeg er orientert om at Riksadvokaten nå sammen med sine folk gjennomgår alle sider ved denne saken, og jeg har full tillit til at dette gjøres så grundig og raskt som overhodet mulig. Jeg er glad for at han har bedt om informasjon fra politidistriktet, og dette vil vi til bunns i, sier han til Dagbladet.

HER BLIR HAN TATT: 23-åringen blir her pågripet av politiet i Ålesund, etter DNA-funn på stedet der Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept. Mannen er en kjenning av politiet. Foto: Dagbladet-tipser
HER BLIR HAN TATT: 23-åringen blir her pågripet av politiet i Ålesund, etter DNA-funn på stedet der Anja Weløy Aarseth (21) ble funnet drept. Mannen er en kjenning av politiet. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer