VOLD: John Roger Lund snakker om utfordringene i ungdomsmiljøene på Stovner. Han sier det er uakseptabelt at lærere føler seg utrygge på jobb. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VOLD: John Roger Lund snakker om utfordringene i ungdomsmiljøene på Stovner. Han sier det er uakseptabelt at lærere føler seg utrygge på jobb. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Politiet lover å være på skolen hver dag etter at Oslo-rektor slo voldsalarm

Rektor ved Stovner videregående skole blir innkalt til krisemøte hos kunnskapsministeren, etter en rekke voldshendelser siden skolestart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et internt notat til Oslo kommune, som Dagsavisen skrev om onsdag, forteller rektor Terje Wold at han ikke lenger kan tilby ansatte og elever et trygt og godt arbeidsmiljø.

I notatet ber han om akutt hjelp.

Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim er sjokkert over situasjonen og kaller nå inn til krisemøte om saken, melder NTB.

- De akutte problemene på Stovner den siste tida har vært knyttet til slåsskamp og uro blant elevene. Dette er alvorlig, sier Terje Wold til Dagbladet.

POLITISJEF: John Roger Lund. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
POLITISJEF: John Roger Lund. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Forferdelig

Dagbladet møter John Roger Lund, sjef for Enhet Øst, på kontoret hans på Stovner politistasjon.

Han sier sikkerhetssituasjonen på Stovner videregående skole er alvorlig.

- Det er uakseptabelt. Mye av det som skjer handler om vold, trusler og narkotika. Noen elever har til og med egne territoriale områder der andre ikke får gå på skolen. Jeg forstår at rektoren ved skolen er fortvilet, sier Lund.

- Har dere gjort nok?

- Vi har antakelig ikke gjort nok i og med at det har vært flere hendelser. Vi er til stede og rykker ut, men vi burde vært der mer for å forebygge, sier Lund.

Mer til stede

Sjefen for Enhet Øst sier at de skal se nærmere på hvordan de skal løse situasjonen. I en rapport som politiet har skreet, er en del av planen å være til stede på Stovner videregående skole hver dag framover.

Stovner videregående skole har rundt 700 elever, og politiet har notert seg minst åtte ikke anmeldte hendelser på skolen siden midten av august. Politiet sier imidlertid at det er mulig det har skjedd flere hendelser, men som de ikke vet om.

Det har blant annet vært flere slåsskamper på skolen og i midten av september ble en elev truet av en annen elev med øks og brekkjern.

- Når lærere føler det er ubehagelig og truende å være på jobb, har det gått for langt. Mye av uenighetene blusser opp på lukkede grupper på sosiale medier, og plutselig bare smeller det, sier John Roger Lund.

Lund trekker fram et eksempel. En av hendelsene dreide seg om en dommeravgjørelse fra en fotballkamp som skjedde i mai. Fire måneder seinere blir tema tatt opp på sosiale medier og ender i en hendelse på skolen.

Blusser opp på nett

- Vi skal være på skolen hver eneste dag. Vi skal ikke stå der pal, men ha patruljer som snakker med lærerne, sier Lund, og legger til at det likevel ikke er sikkert at de er til stede når det skjer, da mange av slåsskampene oppstår uten forvarsel.

Han sier at én av utfordringene til politiet er å følge med på sosiale medier og de lukkede gruppene.

- Sosiale medier er et sted som politiet må bli mye bedre til å håndtere. Noen spesialiserte miljøer, i blant annet Kripos, er de dyktige på det, men her på Enhet Øst har vi et stort potensial rundt det å følge med på ungdommen på nettet, sier han.

Politisjefen forteller at kriminaliteten i Oslo øst går ned, men det er flere unge og barn under 18 som selger narkotika og blir rekruttert til kriminelle gjenger. Som Lund sa til Dagbladet i sommer, er barn i område løpegutter for kriminelle, selger narkotika og bærer våpen.

Han forklarer ungdomskriminaliteten med at mange har problemer på hjemmebane.

- Foreldrene må på banen, men foreldrene må også tørre å spørre om hjelp dersom de trenger det. Oslos bydeler har en mengde ulike hjelpetiltakt til å ta imot disse. Men det må kommunisere bedre at det er der for å hjelpe og ikke for å dømme, sier John Roger Lund.

REKTOR: Terje Wold, rektor ved Stovner videregående skole i Oslo.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
REKTOR: Terje Wold, rektor ved Stovner videregående skole i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Fra svake kår

Rektor ved Stovner videregående skole, Terje Wold, sier til Dagbladet at mange av årsakene til volden er sammensatte.

- Jeg vil likevel vektlegge at mange ungdommer i Stovner har svake faglige forutsetninger og lite støtte hjemmefra. Vi har over hundre elever som ikke har et fullt vitnemål fra grunnskolen. Manglende mestring skaper frustrasjon, uro og konflikter blant elevene og gjør det vanskelig for lærerne å drive undervisning som er godt tilpasset alle, sier Wold.

Ifølge politiet dropper 30 til 40 prosent av guttene på enkelte skoler på østkanten i Oslo ut av videregående skole.

Rektoren forteller at de opplever at de fleste foreldrene tar hendelsene på skolen seriøst, men at det er enkelte foreldre som ikke involverer seg like mye.

- Det er vanskelig å samle foreldrene som gruppe for å drive miljøskapende og forebyggende arbeid. Dette vil vi jobbe mye med framover, sier Wold, som forteller at han opplever at skolen har et godt samarbeid med politiet.