Politiet lover knivranere straffefrihet

En polititjenestemann i Oslo lover to knivranere straffrihet, og vil premiere anonyme tips. Dette skjedde gjennom oppslag på en skole og en fritidsklubb på Ellingsrud i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ulovlig og straffbart. En polititjenestemann har gitt et løfte han ikke kan holde, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Bakgrunnen for politiets høyst uortodokse etterforskningsmetoder er et knivran mot en kvinnelig bussjåfør i bydelen onsdag for ei uke siden.

Grov uforstand

I Oslo forhørsrett i forrige uke ble to 17 år gamle gutter siktet for medvirkning til ranet. Politiets eneste såkalte bevis mot guttene var et anonymt tips mot de to som ble framstilt.

Begge skulle ha medvirket til knivranet, men nektet enhver befatning med saken. Den ene 17-åringen gråt åpenlyst da han ble ført inn i retten, hvor hans familie ventet på tilhørerbenken.

Kriminalpolitiets sak mot 17-åringene falt sammen som et korthus i forhørsretten. Dommeren løslot begge, etter at han ikke hadde funnet at det var såkalt skjellig grunn til mistanke.
Politiet godtok kjennelsen på stedet, etter først å ha påstått varetekt i to uker.

Advokat Elden mener at politibetjenten som har undertegnet oppropet, har begått grov uforstand i tjenesten.

Lover hjelp

- Jeg vil begjære vedkommende rettslig avhørt i saken. Da må han oppgi navnet på kilden. Et av de spørsmålene jeg ønsker å få klarhet i, er på hvilket nivå i Oslo-politiet denne etterforskningsmetoden med premiering for anonyme tips fra unge mennesker er klarert. Og hva slags premiering er det snakk om? spør han.
Elden mener en slik bruk av anonyme kilder er i strid med rundskriv fra Riksadvokaten.

I oppslaget fra politiet heter det:

«Kvinnelig bussjåfør presset med kniv» ved Ellingsrud senter onsdag ca. kl. 17.30.

«Knivraneren får trolig ikke straff, men heller hjelp.»

«Jeg vil ha anonyme tips.»

«Stol på meg.»

«Premiering.»

Elden mener denne uortodokse politimetoden virker negativt på forholdet mellom ungdom og politi.