Politiet lusket i hagen hennes

Alexandra Lind (26) har ikke lappen, men freser mot bommene. - Det knytter seg i magen min hver gang jeg ser dem, sier hun.

FERIEBUDSJETTET RYKER: Da tobarnsmor Alexandra innså at familien hennes måtte bruke opptil trettien tusen kroner i året på bompasseringer, tok hun saken i egne hender. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne Vis mer

STAVANGER / HOMMERSÅK (Dagbladet): - Jeg får vondt av å se folk som ikke har råd til å kjøre bil lenger. Bommene ruinerer hele økonomien til folk.

Bartenderen Alexandra Lind (26) har for første gang i livet engasjert seg i en politisk sak: Kampen mot bompenger. Og da fikk hun politiet i hagen.

Noen hadde satt fyr på fem bomstasjoner og hun, som står til valg for Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Sandnes, ble mistenkt.

- Jeg følte jeg ble mistenkt med en gang. Det var utrolig ubehagelig. Plutselig var det politifolk som lusket rundt i hagen min. Som småbarnsmamma ble jeg forbanna da datteren min ble skremt på grunn av det.

- Det føles nesten som at hvis du engasjerer deg for mye og går for mye imot eliten, så er det krefter som kommer inn og vil stoppe deg.

31 000 kroner

Lind anslår at familien brukte over 31 000 kroner på bompenger hvert år da de bodde i Sandnes. Det utgjorde hele sommerferiebudsjettet til familien på fire.

Utenlandsturer må vente, forteller hun. Dyreparken i Kristiansand får være ferie nok så lenge bompengene krever store beløp.

Alexandra er ikke den eneste som lar seg provosere av bompengene. I videoen under møter du Gro Karin Gregersen, som mener hun er sperret inne på grunn av bommen:

- UFYSELIG:I Rogaland er det fullt bompengeopprør. Men hva er det egentlig som provoserer sånn? Dagbladets valgbodbil har møtt Gro Karin og Alexandra, som varsler full kamp mot bompengene. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne Vis mer

- Vi tenker oss alltid om før vi må passere en bomstasjon. Bommene ser ut som en grønn galge, det er helt ufyselig. Det knytter seg i magen min hver gang jeg ser dem. Her skal noen ta penger fra meg som jeg kunne brukt så mye bedre selv, sier Lind og vrir på ansiktet.

Da familien flyttet ut fra Sandnes og tilbake til hjembygda Hommersåk, var mindre bomutgifter én av årsakene.

- Andre regninger vi har blir liggende ubetalt til neste måned fordi vi må betale for bommen. Norge er jo ikke et fattig land, det må være andre måter å finansiere veiene på.

Har ikke lappen

Hun skiller seg fra bompengemotstandere flest gjennom at hun ikke har lappen.

- Jeg rammes jo ikke personlig, annet enn gjennom min samboer. Men bompengene rammer så sykt mange andre i regionen. For meg er alt med bompenger urettferdig.

- Hvordan er det urettferdig at de som kjører på veiene også betaler for dem?

- Alle i regionen behøver infrastruktur, ikke bare bilistene. Vi trenger gode veier slik at nødetater, varer og tjenester kan komme fram. Veier burde finansieres over statsbudsjettet.

Det er ikke bare i Rogaland at bompenger er et omstridt tema før valget. Under kan du se hvordan det gikk da Bomlisten møtte Venstre og Rødt til debatt i Bergen:

KRANGEL: Det gikk hett for seg da representanter fra Rødt, Venstre og Bomlisten møtte Dagbladet i Bergen. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Ingen skam å snu

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) forteller Dagbladet at den maksimale årlige belastningen før rushtidsavgiften ble fjernet var 31 680 kroner.

- Det er mye penger for en barnefamilie?

- Ja, det er det. Men jeg tror ingenting på at særlig mange faktisk nådde det beløpet. Da måtte du hatt en veldig spesiell jobb og kjøre veldig mye i rushtida. Nå er rushtidsavgiften fjernet og utgiftene er i alle fall halvert, sier han.

Wirak understreker at politikerne i Sandnes har latt seg påvirke av av engasjementet til folk som Alexandra Lind.

- Vi har lyttet. Jeg synes ikke det er noen skam å snu, og vi har gjort nettopp det. Vi har tatt signalene. Hvis noen sier de ikke blir lyttet til nå, så er det bare spill for galleriet.

- Sandnes er ikke Oslo. Det går ikke en trikk hvert femte minutt. Folk er avhengig av bilen sin - derfor tror jeg det var nettopp her at bompengeopprøret begynte, legger Wirak til.

Selvkritikk

Mimir Kristjansson, Rødts ordførerkandidat i Stavanger, sier han har «stor forståelse» for frustrasjonen til Alexandra Lind, selv om Rødt stemte i Stavanger for bymiljøpakken.

Han beklager nå på vegne av politikerstanden.

- På vegne av politikerne i Stavanger må jeg si at vi feilbedømte situasjonen voldsomt. Det sier noe om hvor fjerne politikerne over tid har kommet fra vanlige folk, og vi kan ikke gjennomføre politikk hvor vanlige mennesker straffes for å leve vanlige liv, sier han til Dagbladet.

Valgbar

I dag kan Alexandra Lind flire av at politiet mistenkte henne - av alle - for bombrannene. Men fortsatt er hun rasende på bommene og på politikere hun føler har vendt det døve øret til.

- Politikerne ser ikke hvordan det er for den vanlige mannen i gata å ha disse utgiftene, hvor mye det rammer økonomien. Folk har fått nok, og de føler at politikerne ikke har hørt på oss.

- Og nå stiller du til valg?

- Ja, jeg gjør visst det, sier hun og smiler.

- Altså. Jeg hadde aldri trodd at jeg av alle skulle bli så engasjert i noe. Men når politikerne ikke vil lytte, så får man trå til selv, da.

Lind står på andreplassen på FNBs liste til valget i Sandnes.