Politiet må betale for egne lekkasjer

Justisdepartementet har for første gang erkjent økonomisk ansvar for anonyme politilekkasjer til pressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet.no kjenner til, har departementet inngått et oppsiktsvekkende forlik med advokat Trygve Tveter.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff hadde saksøkt staten ved departementet, etter at Tveter ble etterforsket for tre-fire år siden. Staff krevde på vegne av klienten 1,9 millioner i erstatning og oppreisning.

Saken avlyst

Rettssaken mot staten skulle startet i Oslo tingrett i går, men dagen før kom partene fram til det enestående forliket.

Staff sier til Dagbladet.no at han betrakter statens erkjennelsen av at den har et økonomisk ansvar som arbeidsgiver etter skadeserstatningsloven for anonyme politilekkasjer til pressen som et betydelig gjennombrudd.

- Dette er noe helt nytt. Jeg håper at dette betyr begynnelsen på slutten når det gjelder denne type lekkasjer fra Oslo-politiet og andre politidistrikt, fortsetter Staff.

Hemmelig

Advokaten vil ikke opplyse hvilket beløp departementet har gått med å betale Tveter.

- Det skal forbli hemmelig, sier Staff.

Det var i 1999 at Tveter ble etterforsket for mulig korrupsjon, både fra sin tid som ansatt ved ambassaden i Pakistan og som såkalt asyladvokat. Økokrim henla saken mot Tveter som intet straffbart forhold bevist.

Både daværende politimester Ingelin KIllengreen og Staff anmeldte uavhengig av hverandre lekkasjene til Sefo. Etterforskingsorganet klarte aldri å finne ut hvem som anonymt hadde gikk pressen opplysninger, som delvis viste seg å være feil.