SÅ SEG TILBAKE: ABC Nyheter publiserte i går dette bildet som er tatt av et av overvåkningskameraene i Regjeringskvartalet. 
  Foto: ABC Nyheter
SÅ SEG TILBAKE: ABC Nyheter publiserte i går dette bildet som er tatt av et av overvåkningskameraene i Regjeringskvartalet. Foto: ABC NyheterVis mer

- Politiet må fortelle alt om terror-aksjonen

Bistandsadvokat i terrorsaken reagerer på politiets hemmelighold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ABC Nyheter publiserte i går et bilde fra et overvåkningskamera i Regjeringskvartalet, som viser Anders Behring Breivik, tilsynelatende med et skytevåpen i hånda, på vei bort fra bombebilen.

Bistandsadvokat Arne Seland reagerer på at det stadig kommer nye oppsiktsvekkende opplysninger i offentligheten om terrorsaken som politiet tilsynelatende har lagt lokk på.

- Jeg mener dette underbygger at vi må få alle kortene på bordet i denne saken, sier Seland til Dagbladet.

- Det har stadig kommet drypp i denne saken om politiets arbeid. Det kan ikke fortsette sånn, vi må kunne forvente at de går ut og gir en helhetlig forklaring, sier den erfarne advokat, som representerer Utøya-ofre.

ABC Nyheter og VG har i dag publisert flere bilder, som tilsynelatende stammer fra politidokumentene i saken.

- Hvis man ikke reagerer når man ser en mann i kommandoutstyr i gata, når skal man reagere da? spør Seland.

- Det kan finnes gode forklaring, men da må politiet komme ut med dem, sier bistandsadvokaten.

- Ofte politi i området Ifølge kommunikasjonssjef Frode Jacobsen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet slo vaktene i Regjeringskvartalet alarm allerede da bilen ble parkert utenfor, men han sier han ikke vet hvilke vurderinger som ble gjort da en bevæpnet Breivik på flukt fra bilen dukket opp på monitoren.

— Det er ofte politi i området. Jeg vet ikke hvor enkelt det var å se at han var bevæpnet på videobildene, sier han ifølge NTB.

Ole Peder Nordheim, lederen av sikkerhetsavdelingene i Departementenes servicesenter, sier til Dagbladet i dag:

- Det er ikke hyggelig å bli framstilt som handlingslammet og som at vi ikke har gjort jobben vår.

Ifølge ABC Nyheter begynte vaktene som så Breiviks bil å spørre om det var ventet noen pakkelevering. De skal ha sett at en person gikk ut av bilen med et ark i hånda.

Delta-aksjonen Han mener politiet også må være åpne om detaljene rundt beredskapstroppens aksjon må gjøres kjent.

Deler av aksjonen er kjent, som at Delta først kom til Utvika Camping, rett overfor Utøya, men at de der snudde og kjørte i fire minutter til Storøya, 3,6 kilometer fra Utøya, hvor tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt hadde gjort klar en båt.

Dagbladet har rettet en rekke forespørsler og spørsmål til Oslo-politiet for å få svar på flere temaer knyttet til aksjonen, uten å få noen svar.

- Mangelfullt Seland mener det som framkommer i informasjonen politiet har gitt bistandsadvokatene også er mangelfull.

- Jeg forventer at vi får en fullstendig framstilling av hva som skjedde og en ordentlig rapport om hvordan tjenestemennene opplevde det. Når de ikke går ut med hele historien er det fortsatt spørsmål som henger igjen, sier Seland, som har vært forsvarer i flere store straffesaker.

- Det norske folk har krav på å få vite hva som faktisk skjedde, sier han.
- Trenger ro Carl Bore er også bistandsadvokat i terrorsaken. Han er ikke enig med Selands kritikk.
 
- Det er berettiget at politiet ikke ønsker lekkasjer og det er berettiget å frykte lekkasjer fra bistandsadvokater. Det politiet trenger nå er ro i etterforskningen, sier Bore til Dagbladet.
 
- Alle opplysningene i denne saken vil komme fram til slutt, og det er ingen grunn til nå, på et tidlig stadium av etterforskningen, å kritisere politiet for å «legge lokk» på ting, sier Bore.
 
Han er for øvrig enig i at det er nødvendig med en kritisk gjennomgang av politiets aksjon.
 
- Men alt til sin tid.

Bruddvis Mange av opplysningene om aksjonen har kommet fram i pressen, og de har kommet bruddvis.

Først 9. august ble det kjent, via NRK, at politibåten fikk problemer kort tid etter sjøsettingen, da det trolig hadde kommet vann i motoren og båten var overlesset. Det ble da også kjent at politiet fikk hjelp av to hurtiggående båter og gikk over i disse. I de første ukene etter terroraksjonen ble det sagt fra politiet at de hadde «tilranet seg båter» ved vannet.

Det har også kommet motstridende opplysninger om hvorvidt det var mulig for Delta-troppen å bli fraktet med helikopter, og hva slags bistand det ble bedt om. Politiet gikk tidlig ut og sa at politihelikopteret ikke var tilgjengelig på grunn av ferieavvikling i juli.

4. august meldte NRK at politiet hadde loggført en uformell henvendelse fra beredskapstroppen til Forsvaret om helikopterbistand. 1. september ble dette bekreftet av Forsvaret i en pressemelding.

- Ikke et skarpt «verktøy» Politiet har hele veien presisert at det uansett var uaktuelt å bruke politihelikopteret som et «skarpt verktøy».

- Det kan ikke brukes til innsetting av mannskaper i et skarpt oppdrag eller som ildstøtteplattform. Men helikopteret kunne vært brukt til observasjon, ledelse, søk og dokumentasjon, har stabssjef Johan Fredriksen sagt.

Han har flere ganger sagt at politiets foreløpige konklusjon er at de ikke ville kommet raskere til Utøya med helikopter. Politiet har vektlagt at Delta-styrken var ved Regjeringskvartalet da de første meldingene om skyting kom, og at de var godt på vei før de faktisk fikk bistandsanmodning fra Nordre Buskerud politidistrikt kl. 17.38.

Delta kom til Utvika Camping kl. 18.05. Videobilder Dagbladet har tilgang til viser at de snudder der og fire minutter senere kom til Storøya. 18.25 var båtene på Utøya og to minutter senere var Anders Behring Breivik pågrepet. Campinggjester har samtidig sagt i media at de gledelig hadde lånt bort båtene. Beredskapstroppen skal ifølge NRK har spurt ved campingplassen om det var båter i området, men fått «nei» til svar.

Ifølge Dagbladets opplysninger var det kommunikasjonsproblemer mellom beredskapstroppen og tjenestemennene i Nordre Buskerud på vei ut, blant annet fordi sistnevnte ikke er tilknyttet det digitale nødnettet.