Politiet må frakte varetektsfanger med fly

Bruker over 1 million kroner i året bare i Hordaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i Hordaland bruker politiet over 1 million kroner i året på å fly fanger som skal sitte i varetekt til ledige celler i andre fengsler.

Hittil i år har politiet i Hordaland fløyet varetektsfanger en distanse som tilsvarer én tur rundt ekvator, skriver Bergens Tidende.

Loven sier at lovbrytere som skal sitte i varetekt, skal plasseres i en ordentlig fengselscelle i løpet av to døgn.

- Ideelt sett skulle det vært plasser til alle i Bergen fengsel, som er vårt nærmeste fengsel. Men det klarer ikke Kriminalomsorgen å skaffe. Mange blir sittende langt på overtid i arresten, noen opptil sju døgn, sier seksjonsleder Tor Kjersem, lederen for arrest- og fremstillingsseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Han forteller at de hele tiden må lete etter fengsler med ledige plasser, og at arbeidsdagen i stor grad handler om å fly eller kjøre rundt store deler av landet med varetektsfanger.

- Skal vi fly en fange til Ålesund, for eksempel, koster det rundt 17.000 kroner. To tjenestemenn må følge én fange. I tillegg kommer kanskje overtidsbetaling for våre folk, sier han.

Så langt i år har Hordaland politidistrikt brukt over 850.000 kroner til ekstraordinære fangetransporter med fly. I 2010 endte flyutgiftene på nesten 2 millioner kroner.

Ifølge avisen har politiet hittil i år på landsbasis fløyet til sammen 40.000 kilometer mellom ulike destinasjoner i Norge.

(NTB)