- Politiet må granskes

Carl. I Hagen vil be justisministeren nedsette et granskingsutvalg for å finne ut hvorfor politiet ikke klarte å forhindre ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis politiet hadde personer som de kjente navnet på som planla et ran, så virker det rart på meg, sier Hagen på telefon fra feriestedet sitt i Spania.

Hagen reagerer på at politiet hadde opplysninger om at et ran var under planlegging uten at de klarte å stoppe det. Etter påske vil han be justisminister Odd Einar Dørum sette ned et utvalg for å granske den tragiske hendelsen i Stavanger.

- Jeg vil be om et utvalg som kan klargjøre hvorfor ikke politiet ikke klarte å stoppe ranet, og hva som eventuelt kan gjøres med ressurser og utvidede fullmakter, sier Hagen.

Mangler handlekraft

Frp-formannen mener politiet ikke er godt nok rustet mot organisert kriminalitet, og vil gi mer penger og utvidede fullmakter for å drive overvåking.

an mener justisminister Dørum, Arbeiderpartiet og SV mangler handlekraft i slike saker, og tror lav risiko og straff fører til flere lovbrudd.

- Jeg er dessverre ikke tilgodesett med så godt innsyn i enkeltsaker som Carl I. Hagen, men det aller viktigste nå må være å få oppklart ranet. Generelt tror jeg ikke god kriminalpolitikk utformes dagen etter en slik trist hendelse, sier medlem av justiskomiteen Knut Storberget (Ap).

Advarer

Også SVs justispolitiker Inga Marte Thorkildsen advarer mot å komme med raske løsninger.

- Jeg mener det er viktig at vi bygger opp kompetansen og kunnskapen i politiet, og har godt samarbeid internasjonalt.

- Politiet i Stavanger sier de hadde nyss om ransplaner alt tidligere i vinter? /b>

- Jeg er positivt overrasket, for det viser at de har god etterretning. Så får vi stille spørsmål ved hvordan man kan klare å forhindre at det skjer også, sier Thorkildsen.

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, sier til Dagbladet at landets politidistrikter ikke er forberedt på å ta de mest hardbarkede kriminelle.

- Det som skjedde i Stavanger, viser at politiet ble tatt på senga. Det er et nytt trusselbilde vi ser nå, sier Johannessen.