<strong>MÅ BLI FLINKERE:</strong>  - Folk i slike saker tar ikke kontakt med politiet for moro skyld. Legene sitter med enormt mye autoritet, og da er det viktig at politiet kompenserer og gir pasientene troverdighet i saken, sier stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MÅ BLI FLINKERE: - Folk i slike saker tar ikke kontakt med politiet for moro skyld. Legene sitter med enormt mye autoritet, og da er det viktig at politiet kompenserer og gir pasientene troverdighet i saken, sier stortingsrepresentant for SV, Akhtar Chaudhry. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Politiet må ha skarpere antenner når pasienter kommer og forteller om overgrep fra leger

SV-politiker Akhtar Chaudhry mener politiet må bli flinkere til å ta overgrepshenvendelser alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De to siste dagene har Dagbladet fortalt at 12 leger i Norge som mistet sin legeautorisasjon mellom 2008 og 2010 etter seksuelle overgrep mot til sammen 39 pasienter.

-Er det mulig? Her har leger i tillitsfulle stillinger begått seksuelle overgrep, sier justispolitisk talsmann for SV og stortingsrepresentant, Akhtar Chaudhry.

- Politiet må ha skarpere antenner når pasienter kommer og forteller om overgrep fra leger.

Les historien om Helen, som 17 år gammel anmeldte fastlegen sin for overgrep uten å bli trodd av politiet. Tre år seinere anmeldte flere kvinner han for det samme.

Tove (19) oppsøkte legen for øreverk, men opplevde marerittet da hun ble utsatt for seksuelle overgrep.

Må tas alvorlig Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble svært opprørt over tallene, og sa til Dagbladet at hun vil gjøre «alt som står i min makt for å unngå at lignende ting gjentar seg i fremtiden».

Chaudhry er helt enig i ministeren, og trekker fram hennes utsagn: - Unge jenter går ikke til politiet med en slik sak uten at noe alvorlig har skjedd.

- Folk i slike saker tar ikke kontakt med politiet for moro skyld. Legene sitter med enormt mye autoritet, og da er det viktig at politiet kompenserer og gir pasientene troverdighet i saken, sier Chaudhry, som også tidligere har kritisert  politiet for å ikke gjør jobben sin i etterforskningen av voldtekssaker.

Han mener at en avvisning fra politiets side er «å gi en lege mulighet til å gjenta overgrepet».

- Politiet må være flinkere til å ta pasientene alvorlig.

Annerledes sak Den justispolitiske talsmannen mener overgrep fra leger er forskjellige fra overgrepssaker begått av bekjente i omgangskretsen.

- Maktbalansen er veldig stor i legens favør. Proporsjonene blir enorme, og det er ingen andre i kontoret.

Sjøl har han reist rundt og besøkt flere politikammere, som alle varierer i graden de prioriterer overgrep.

- Noen steder tar man kvinner på alvor, mens andre steder må de ansvarlige bevisstgjøres.

Tiltak mot vold I hvert politidistrikt skal en person være ansatt i en 100 prosent stilling som familievoldskoordinator.

Denne personen er ansatt for å kurse sine medarbeidere i distriktet slik at bevisstheten rundt overgrep mot kvinner og barn øker.

Det regjeringsoppnevnte «Voldtektsutvalget» anslo i 2008 at mellom 8000 og 16 000 kvinner blir voldtatt eller forsøkt voldtatt hvert år i Norge.

- Dette er et pålegg fra departementet, og vi har vært klare på at disse ikke har noen annen jobb enn å kurse de andre i hvordan man skal oppdage overgrep og koordinere arbeidet rundt dette.

Tidligere har Chaudry fortalt Dagbladet at foreldre også må snakke med barna sine for å hindre voldtekter.

- En far finner det naturlig å lære sin sønn trafikkregler. Da bør det også være naturlig å lære sønnen respekt for kvinner, sa han da.

Om «Overgripere i hvitt»:

• Dagbladet har gjennomgått 60 vedtak i 2008, 2009 og 2010 der Helsetilsynet tilbakekaller autorisasjonene fra leger.
 
• Gjennomgangen viser at totalt 12 leger mistet autorisasjonen de tre årene for seksuelle overgrep de begikk mot pasienter i Norge.

En psykolog mistet også autorisasjonen etter at han hadde et seksuelt forhold til en tidligere pasient.

• Helsetilsynet mener i mange av sakene at legens egne seksuelle behov gikk foran pasientens sykdommer eller tilstand da pasientene var til behandling.

• Overgrepene skjedde både under og etter konsultasjoner. Flere saker havnet i rettsvesenet og endte med fengselsstraffer for legene.


• Totalt forgrep de 12 legene seg på 39 kvinner som kom til dem med sykdommer eller psykiske problemer.

• En pasient fikk beskjed av legen om at sex var en del av behandlingen hun måtte gjennom. Mange av ofrene forstod først i etterkant at legen ikke hadde behandlet sykdom, men brukt anledningen til å forgripe seg på dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer