Politiet må kjøre fange 84 mil

- Det tar altfor mye tid og krefter til å arrangere disse turene.

MIL ETTER MIL: Mellom Vadsø fengsel og rettssalen i Hammerfest er det 42,2 mil. Dette gjør transporten av arrestanter og fanger dyr og tidkrevende for politiet i Finnmark. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet.
MIL ETTER MIL: Mellom Vadsø fengsel og rettssalen i Hammerfest er det 42,2 mil. Dette gjør transporten av arrestanter og fanger dyr og tidkrevende for politiet i Finnmark. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag skal en varetektsfange i Vadsø fengsel i Finnmark få prøve sin sak for domstolapparatet. For at personen skal få mulighet til det må han fraktes til Hammerfest tingrett som ligger 422 kilometer unna.

Regionlensmann Tarjei Mathiesen i Vestfinnmark politidistrikt fikk utløp for sin frustrasjon for situasjonen på Twitter i dag.

«844 km må patruljen kjøre neste uke for å frakte arrestant fra Vadsø fengsel til rettssak i Hammerfest. Frustrerende organisering av justisvesenet», skrev han.

- Det krever kraftig organisering til å få dette til å gå opp. Det tar altfor mye tid og krefter til å arrangere disse turene, sier regionlensmann i Vestfinnmark politidistrikt, Tarjei Mathiesen, til Dagbladet.

- Se på totalen Etter planen skal rettssaken mot den tiltalte vare i tre dager og politibetjenter fra to politikontor vil være involvert i turen, noe som gjør prosessen enda mer kostbar, ifølge Mathiesen.

- Det er en stor kostnad som går til personal, drivstoff, overnatting og beredskap, sier han.

Mathisen mener tida er kommet for å se på de praktiske utfordringene i distriktet.

- Tida er overmoden til å se på totalen, se på det praktiske og ikke bare på politikken. Man er nødt til å se på effektiviteten til justissystemet, sier Mathiesen til Dagbladet.

Mathiesen mener fokuset i den nylig framlagte politianalysen ikke bare burde ligge på antallet politidistrikter, men også på hvor fengslene er plassert.

- Det mest effektive hadde vært å plassere fengsler, politidistriktskontorer og rettsinstanser på samme sted, der det i tillegg er gode fly- og veiforbindelser. Man må glemme distriktspolitikk og se på effektiviteten og hvor praktisk justisenhetene er, sier Mathiesen til Dagbladet.

Utkanten av fylket Vadsø er fylkeshovedstaden i Finnmark, og ligger nesten helt i øst. Problemene dukker opp da personer skal fraktes derfra og til Hammerfest eller Alta.

- Hammerfest er det stedet som vokser mest i Finnmark. Når de kriminelle da skal i fengsel er det en stor kabal som må løses for å få dem til Vadsø, sier Mathiesen.

Alta krever en enda lenger tur enn Hammerfest. Personer som fraktes til og fra Alta fra Vadsø blir turen nesten 900 kilometer lang.

- Jeg tror vi kunne hatt et system som hadde fungert bedre enn det gjør i dag, sier Mathiesen til Dagbladet.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har følgende kommentar til den lange frakten.

- Vi vil se på tiltak for å sikre en mest mulig effektiv straffesakskjede, men vi må også erkjenne at det i deler av landet er både tynt befolket og med store avstander, skriver Anundsen i en e-post til Dagbladet.

FRUSTRERT: Regionlensmann Tarjei Mathiesen i Vestfinnmark politidistrikt. Foto: Rino Engdal
FRUSTRERT: Regionlensmann Tarjei Mathiesen i Vestfinnmark politidistrikt. Foto: Rino Engdal Vis mer