Politiet må kryptere politiradioen

Datatilsynet har gitt Politidirektoratet pålegg om å kryptere sitt radiosamband. Arbeidet med dette må startet senest innen seks måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at en lovendring i 2001 medførte at det ikke lenger en ulovlig å lytte til politiets radiosamband, har både Datatilsynet og politiet vært misfornøyd med situasjonen.

Politiet ønsker seg nå et nytt digitalt sambandsnett for å umuliggjøre tyvlytting fra uvedkommende. Men det er ikke nok for Datatilsynet, som med personopplysningsloven i hånd krever raske tiltak fra politiets side.

Problemet er at når hvem som helst kan lytte til politiets samband etter å ha kjøpt seg en politiradio for noen hundrelapper på nettet, så er det vanskelig for politiet å overholde sin taushetsplikt. Fortrolige opplysninger kan ikke lenger sendes over sambandet og vanskeliggjør politiets arbeide.

I det siste er også opplysninger fra sambandet sendt videre ut på internett. Dette fører til at personopplysninger blir gjort tilgjengelig for et stort antall personer.

Politidirektoratet mente at en slik videreformidling under enhver omstendighet er kritikkverdig, og oppfordret Justisdepartementet, Post- og teletilsynet og Datatilsynet om å vurdere saken nærmere.

Datatilsynet mener at denne videreformidlingen er i strid med personopplysningsloven, og brudd på politiets taushetsplikt. De mener at eneste løsning for å få en god nok sikring, er å kryptere signalene fra sambandet.

Tilsynet har derfor kommet med varsel om pålegg, der Politidirektoratet må starte arbeidet med sikring av politiets radiosamband senest innen seks måneder.

(NTB)