Politiet må løslate kriminelle uten kjent ID

Politiet i Oslo må daglig løslate utenlandske kriminelle som verken har bosted eller arbeid i Norge, fordi de ikke har kapasitet til å varetektsfengsle dem. Identiteten på de fleste er heller ikke kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til VG sier flere erfarne polititjenestemenn at de opplever at situasjonen er ute av kontroll. I enkelte uker denne sommeren har over 40 prosent av alle pågrepne i Oslo vært utenlandske statsborgere uten bosted eller arbeid her i landet.

En lav strafferamme og begrenset kapasitet fører til at vinningskriminelle ofte ikke framstilles for varetektsfengsling, men slippes ut på gata igjen og fortsetter med å begå vinnings- og narkotikaforbrytelser til tross for at de står oppført i politiets registre med stadig flere straffbare forhold.

Politiets arbeid blir vanskeliggjort fordi de ikke kan tvangsreturnere utenlandske statsborgere uten å kjenne deres virkelige identitet.

- ID-etterforskningssaker kan ta flere år. Dersom den kriminelle ikke samarbeider kan saken treneres lenge. Det er et forferdelig tungt arbeid, sier politioverbetjent Inga Berit Hovda ved Utlendingsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Det finnes en lovhjemmel til å fengsle utlendinger som ikke samarbeider for å klargjøre sin virkelige identitet, men bestemmelsen har klare rettslige begrensninger og brukes derfor sjelden, skriver avisen.

(NTB)