Politiet må sjekke fotoregistre

En oslomann har saksøkt staten etter å ha blitt slengt på glattcelle etter feilaktig gjenkjennelse på et gammelt bilde. Nå ber Datatilsynet politiet se nærmere på det advokat John Christian Elden mener er ulovlige fotoregistre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann fra Oslo ble i april i år arrestert og holdt natta over i en sedelighetssak i Bærum. En psykisk utviklingshemmet kvinne som mente seg overfalt og misbrukt hadde gjenkjent mannen i en fotokonfrontasjon. Mannen ble dagen etter sjekket ut av saken og løslatt.

Bildet hans hadde havnet i politiets arkiv i forbindelse med en sak året før som var blitt henlagt. Bildet ble slettet fra Kripos sitt sentrale fotoregister siden det ikke lenger var lovhjemmel for å oppbevare det. Men i Asker og Bærum lå det fortsatt en kopi. Denne er nå fjernet.

- Dette synes jeg er alvorlig. Denne situasjonen medførte at min klient måte sitte natta over i arresten på grunn av et bilde politiet ikke skulle ha hatt. Han har i ettertid måtte oppsøkt lege på grunn av psykiske plager etter arrestasjonen, sier hans advokat Jon Christian Elden til Dagbladet.no.

Oslomannen har nå gått til sak mot staten og krevd 30 000 i erstatning for uberettiget straffeforfølgelse. Asker og Bærum politidistrikt ønsker ikke gi noen kommentar til saken før i neste uke.

Datatilsynet ser på saken

Advokat Elden har i forbindelse med saken kontaktet Datatilsynet og bedt de undersøke om det eksisterer ulovlige lokale fotoregistre ved politidistrikter rundt om i landet. Datatilsynet har sendt henvendelsen videre til Politidirektoratet (POD). De opplyser til Dagbladet at de nylig har fått henvendelsen, og ikke har rukket å se på saken enda.

- Datatilsynet vil bare kunne uttale seg om sikkerheten i slike registre, og ikke selve opprettelsen av dem, sier Datatilsynets leder Georg Apenes til Dagbladet.no.

Kripos har ansvaret for politiets sentrale fotoregister. Lokale politidistrikter kan bestille bilder fra dette registeret.

- Men vi har selvsagt ingen mulighet til å kontrollere om de sletter utleverte bilder etter at vi har slettet dem, sier inspektør Knut Holen i Kripos til Dagbldet.no.

Kripos sitt sentrale fotoregister skal digitaliseres fra 1. januar. Da vil lokale polidistrikt sjekke fotoregisteret via politiets intranett. Bilder av mistenkte, siktede, tiltalte og dømte fra 1997 og fram til i dag skal legges inn.

- Vi regner med at det kommer til å være rundt 50 000 bilder i arkivet, sier Holen.

<B>TIL SAK: - Denne saken er alvorlig, sier advokat Jon Christian Elden.