Politiet må slette avlyttingsopptak av Oslo-advokat (35) i Lime-saken

Høyesterett mener politiet gikk for langt.

TILTALT: Advokat Shahzad Nazir nekter straffskyld for å ha medvirket til tvangsarbeidet som ifølge påtalemyndigheten skal rammes av menneskehandel-paragrafen. Nazir er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, Straffelovens § 60a. Arkivfoto: Dagbladet
TILTALT: Advokat Shahzad Nazir nekter straffskyld for å ha medvirket til tvangsarbeidet som ifølge påtalemyndigheten skal rammes av menneskehandel-paragrafen. Nazir er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, Straffelovens § 60a. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo-advokaten Shahzad Nazir (35) er blant de tiltalte i den omfattende Lime-saken, hvor 13 personer er tiltalt etter mafiaparagrafen. Nazir er tiltalt for medvirkning til grov menneskehandel som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe, ifølge tiltalen.

Mistanken mot advokaten ble etablert etter at samtalene mellom han og klienten, hovedtiltalte Sajjad Hussain (36), ble avlyttet. Som følge av avlyttingen ble det etablert mistanke mot advokaten om medvirkning til grov menneskehandel.

Men nå har Høyesterett avgjort at materialet må slettes.

Får Ikke beholde opptak Saken omhandlet opptak og notater fra kommunikasjonskontroll som omfattet advokat og klient-samtaler, ifølge kjennelsen. Politiet avlyttet samtaler mellom Hussain og Nazir, og advokaten mente at politiet ikke var berettiget til å lytte på samtalene for å avklare om det var grunn til å mistenke han.

Hvis en samtale faller innenfor advokatens taushetsplikt etter straffeprosessloven § 119, skal påtalemyndigheten uten videre sørge for utsortering og sletting av samtaler de har foretatt. Politiet har ikke adgang til selv å påbegynne gjennomlytting av materialet, og hvis det er usikkert om en samtale er klientsamtale eller en annen type samtale mellom advokat og klient, må samtalene slettes.

I kjennelsen står det at samtaler mellom advokat og klient er sterkt vernet, men at politiet kan avlytte samtaler med en advokat dersom advokaten selv er mistenkt for en straffbar handling. Denne mistanken må imidlertid være etablert på forhånd, men i denne saken var det gjennom selve avlyttingen at også advokaten ble mistenkt ved siktelsen 4. september 2014.

Nekter straffskyld Nazirs forsvarer Mette Yvonne Larsen mener at mistanken mot hennes klienet nå har falt bort.

- Det er ikke lenger aktuelt som bevismateriale. Høyesterett har slått fast at det har foregått ulovlig oppbevaring av et vernet materiale. Disse samtalene, som er avlyttet og lagret, uten at advokat Nazir var mistenkt er således brukt i ettertid for å etablere mistanke, sier Larsen.

Hun legger til at tiltalen mot Nazir nå må frafalles og at samtalene har vært en pågående menneskerettighetskrenkelse.

- Vi har allerede krevet at samtlige notater, dokumenter og filer som er distribuert til en lang rekke forsvarere og andre aktører skal slettes umiddelbart.

Pågrepet i gigantaksjon Shahzad Nazir, som ledet eget firma med flere ansatte i Oslo, ble pågrepet av politiet 9. september 2014 og varetektsfengslet.

Det ble den gang gjort omfattende ransakinger både i lokalene til Nazirs advokatfirma i Oslo sentrum og hjemme i huset hans i Bærum. Begge steder tok etterforskerne med seg kassevis med dokumenter og elektroniske lagringsmedier.

På grunn av 35-åringens advokatstatus måtte beslagene først forsegles og gjennomgås av Oslo tingrett før etterforskerne fikk tilgang til materiale relevant for Lime-saken.

Nazir nekter straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer