- Politiet må ta ansvar

Emmys ektemann Fouad ble drept da politiet jaktet på en bil gjennom store deler av Oslo sentrum. Politimennene fikk krisehjelp. Emmy fikk en liste over begravelsesbyråer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En julinatt for tre år siden ble drosjesjåføren Fouad Fouhlali offer for en politijakt gjennom Oslo sentrum. Politimannen som var ansvarlig for forfølgelsen, hle tiltalt for grov uforstand i tjenesten, men ble frikjent i Oslo byrett.

Men kona Emmy nekter å akseptere at ingen er ansvarlige for at ektemannen Fouad ble drept. Hun har nå gått til erstatningssak mot politiet i Oslo og Justisdepartementet for å plassere ansvaret for dødsulykken. Selv var hun blitt gravid med prøverørshjelp etter mange års barnløshet da Fouad ble revet vekk. Tre dager etter at prøvene viste graviditeten, ble Fouad drept.

Etter ulykken spontanaborterte hun.

- Meningsløst at han ble drept

- De siste dagene sammen med Fouad er for meg veldig gode minner. Da visste vi at vi var gravide, sier Emmy til Dagbladet.no.

I dag møtte hun i Oslo tinghus for å kreve erstatning. Rundt halsen har hun et lite gullhjerte med bilde av Fouad. På høyre hånd har hun fremdeles gifteringen.

Rettssaken mot politiet må miljøterapeuten betale selv hvis hun taper.

- Jeg gjør det fordi dette er så galt. Jeg kan ikke gå videre i livet mitt ellers. Det er totalt meningsløst, sier hun.

- Det er tøft å være her igjen, men det er også en lettelse. Jeg har ventet så lenge på at saken skulle komme opp. Det er veldig vondt og vanskelig. Man prøver å legge ting bak seg, man prøver å komme videre. Nå kommer det opp igjen.

I dag morges våknet hun til nyheten om at en mann var omkommet etter politijakt i Sandnes.

- Nå skjedde det i natt igjen. Det er så unødvendig og totalt meningsløst at de utsetter mennesker for å bli drept for å ta dem for bagateller, sier hun.

Ingen har blitt stilt til ansvar for at Emmys ektemann ble drept i politijakten.

- Dét oppleves helt forferdelig. Jeg trodde at de hadde et ansvar for det som skjer ute i gatene, politiet. Men det har de tydeligvis ikke. I alle fall har jeg opplevd at ingen tar det ansvaret som jeg tar som en selvfølge.

Fikk liste over begravelsesbyråene

Emmy ble varslet om ulykken av en drosjesjåfør som kjente Fouad. Politiet hørte hun aldri noe fra.

- Politimennene fikk krisehjelp, de. Jeg fikk en konvolutt i hånda på Ullevål sykehus med liste over begravelsesbyråer. Hvis jeg trengte hjelp, kunne jeg kontakte hjelpeapparatet selv. Jeg er bitter. Det er jo normalt at politiet tar kontakt med de pårørende etter en ulykke, det gjør de ellers. Men de har aldri kontaktet meg.

- Jeg er bitter på alt, men mest på systemet som ikke gjør noe for å rette opp i det gale som har skjedd. Jeg er bitter på politiet som ikke viste såpass folkeskikk at de kondolerte familien. Når de ikke engang beklager en dødsulykke - de burde si at de føler med dem som har mistet han de er glad i.

Enken mener at politibetjentene burde ha latt være å forfølge den desperate sjåføren som krasjet i ektemannens taxi.

- Når noen stikker fra politiet, kan de være påvirket av narkotika eller alkohol. Politiet må ta konsekvensen av det som skjer. Noen må ta det ansvaret, sier hun,

Kjørte mot enveiskjøring og rødt lys

Sjårøren av den grå Mercedesen stakk da politiet kom kjørende og satte på blålys for å passere. Politiet valgtge å ta opp jakten for å kontrollere sjåføren.

Emmys advokat Arve Ringebye legger vekt på hvor lang biljakten var og hvor fort den gikk. Både betjentene i bilen og vaktlederen som satt inne på politivakta, hadde anledning til å stoppe den livsfarlige kjøringen som gikk mot røde lys og i feil retning i enveiskjørte gater.

Kjøreruta viser at politiet tok opp jakten på biltyven midt gjennom sentrum av Oslo.

- Delta 30 viktig melding vi ligger etter en sølvgrå Mercedes mot enveiskjøring. Nå går det nedover mot Karl Johan mot Stortinget, melder patruljen inn til 01 Operasjonssentralen.

Operasjonssentralen spør om det er biler i nærheten som kan demme opp og stoppe fluktbilen. Fra Kvadraturen i nærheten av Akershus festning kjørte de forbi Stortinget og deretter mot kjøreretningen forbi alle avishusene i Akersgata. Flere ganger kjører fluktbilen og politipatruljen gjennom lyskryss. Ingen vet etterpå om lyssignalene viste rødt eller grønt. Den ville ferden fortsatte inn i et trangt boligstrøk i nærheten av den katolske kirken.

- Det går vel forholdsvis rolig, melder Delta 30 inn til operasjonssentralen. Begge førerne er med i beredskapstroppen ved Oslo Politikammer. På båndet høres politisirenene svakt i bakgrunnen.

Bryter ut i gråt

Forfølgelsen fortsetter gjennom flere lyskryss. Flere steder er taxier og passasjerene i bilene vitne til at både fluktbilen og politiet kjørte mot rødt lys.

På båndet beskriver politibetjenten kjøreruta oppover Uelandsgate og mot Carl Berner. Nok en gang bekrefter de fargen på bilen de forfølger - en grå eller blå Mercedes. For drosjesjåføren Fouad Bouhlali, som er i ferd med å avslutte nattskiftet sitt, rykker døden nærmere for hver lyd på båndopptaket.

I rettssalen sitter Emmy Bouhlali helt stille og ser på bordet foran seg. Båndet går. Fluktbilen kjører i rundt 120 kilometer i timen midt i sentrum. Plutselig høres politibetjentens stemme på båndet.

- Nå har vi hatt en kjempekrasj! Vi trenger to ambulanser.

Emmy Bouhlali bryter ut i gråt. På båndet spør operasjonssentralen om det er flere biler enn fluktbilen som er innblandet i kollisjonen.

- Den har krasja med en hvit taxi, svarer politibetjenten.