- VIL IKKE TIL NORGE: Politiet hadde som alternativ å avhøre faren til Anders Behring Breivk i Norge, men det ønsker ikke faren. Derfor må politiet gjennomføre avhøret i Frankrike senere. Her fra et intervju med TV2. Foto: AP/Bob Edme/SCANPIX
- VIL IKKE TIL NORGE: Politiet hadde som alternativ å avhøre faren til Anders Behring Breivk i Norge, men det ønsker ikke faren. Derfor må politiet gjennomføre avhøret i Frankrike senere. Her fra et intervju med TV2. Foto: AP/Bob Edme/SCANPIXVis mer

Politiet må til Frankrike for å avhøre Breiviks far

Faren ønsker ikke å komme til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Oslo ønsker å foreta et avhør av Anders Behring Breivik sin far.

Han er bosatt i Frankrike. Politiet sa til VG i går at de håpet å kunne få ham til Norge, men nå ser politiet seg nødt til å gjennomføre avhøre i Frankrike.

- Han bor i Frankrike og ønsker ikke komme til Norge. Planene er ikke klare, men det ser ut til å bli i regi av fransk politi med bistand fra norsk politi, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo-politiet til Dagbladet.

Politiet tar sikte på å gjennomføre avhøret på nyåret en gang.

- Stiller selvsagt opp Det er over 10 år siden faren sist hadde kontakt med sønnen Anders Behring Breivik. I et intervju med Dagbladet tidligere i desember utelukket han ikke at han vill oppsøke sønnen på ny.

- Jeg har tenkt en del på det, men er usikker og har ikke bestemt meg ennå. Dette må jeg vurdere nøye, sa Jens David Breivik (76).

I intervjuet sier han at han stiller selvsagt opp dersom politiet ba han om det, men at han ikke hadde hørt noe da.

- Men jeg tror ikke jeg har noe særlig interessant å tilføre saken, sier han.

Full tiltro Han forteller i intervjuet at før 1995 hadde far og sønn jevnlig kontakt. Den terrorsiktede besøkte faren i utlandet ved flere anledninger. De to har ikke hatt noe kontakt de siste ti åra.

- Det er vanskelig å forklare hvorfor bruddet skjedde, men det var ikke noe jeg ønsket, sier faren i intervjuet, som forteller at han ville ha kontakt med sønnen sin i alle disse årene, men at det var 32-åringen selv som holdt avstand.

Faren forteller at han har full tiltro til at de rettssakkyndige har kommet fram til rett konklusjon. Samtidig uttrykte han skepsis til at Breivik har så dårlig funksjonsevne at han ikke fungerer i hverdagen.
 
- Han klarte nå hvert fall å planlegge og gjennomføre terrorangrepene, da. Men jeg er ingen psykolog, så det er vanskelig å vite mer om hva som ligger i denne diagnosen.

Faren forteller i intervjuet at han merket aldri at noe var galt med sønnen fram til de brøt kontakten.

Jens David Breivik ønsker ikke å kommentere denne saken.

Oslo-politiet har tidligere vært i San Diego i USA hvor det ble gjennomført avhør av Breiviks halvsøster, som er bosatt i landet.

TIL FRANKRIKE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier politiet på nyåret vil i samarbeid med fransk politi gjennomføre avhør av Anders Behring Breiviks far.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TIL FRANKRIKE: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier politiet på nyåret vil i samarbeid med fransk politi gjennomføre avhør av Anders Behring Breiviks far. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer