Politiet mangler DNA fra 1800 straffedømte

Stor forskjell fra distrikt til distrikt.

FORSLAG: Riksadvokat Tor-Aksel Busch tok allerede i januar til orde for å senke kravene til å bli oppført i registeret. Han ønsker at alle som blir dømt til ubetinget fengsel, skal registreres. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FORSLAG: Riksadvokat Tor-Aksel Busch tok allerede i januar til orde for å senke kravene til å bli oppført i registeret. Han ønsker at alle som blir dømt til ubetinget fengsel, skal registreres. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er stor forskjell i politidistriktenes praksis når det gjelder å registrere straffedømte i politiets DNA-register. Politiet mangler DNA fra mellom 1700 og 1800 personer.

I dag er det om lag 34 000 profiler i det nasjonale DNA-registeret. Reglene er klare: Alle som blir dømt til ubetinget fengsel i 60 dager eller mer skal avgi DNA til registeret. Men flere politidistrikter følger ikke dette opp, skriver Aftenposten.

Ferske tall fra Kripos viser nemlig at politiet mangler DNA fra mellom 1700 og 1800 kriminelle personer. Dette er kriminelle som har fått en så streng reaksjon at politiet kan ta DNA og legge det inn i registeret, men dette er altså ikke bestandig blitt gjort.

Ifølge Riksadvokaten kan ikke politiet utøve skjønn i slike saker. Reglene er klare: Alle som får en dom på mer en 60 dager skal registreres.

Ifølge seksjonsleder Heidi Frydenberg i Kripos er det hvert enkelt politidistrikt som i realiteten avgjør hvem som skal legges inn i registeret, men hun kan ikke forklare hvorfor ikke alle registreres i dag.

- Slik jeg oppfatter det, har distriktene gode rutiner for dette, men én ting er å beslutte at DNA-prøver skal tas, en annen er å iverksette dette, sier hun.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch tok allerede i januar til orde for å senke kravene til å bli oppført i registeret. Han ønsker at alle som blir dømt til ubetinget fengsel, skal registreres.

23-åringen som er siktet for forsettlig drap i Aksla-saken, hadde sin DNA-profil i registeret fordi han var straffedømt flere ganger tidligere.

(NTB)