FLYTTER DE DØDE: En politikonvoi med over 200 lik ble nødt til å snu da de hørte skudd fra Tacloban i dag. De over 200 likene skulle begraves, men er nå plassert i bunn av en ås utenfor byen. Foto: Dita Alangkara / AP Photo
FLYTTER DE DØDE: En politikonvoi med over 200 lik ble nødt til å snu da de hørte skudd fra Tacloban i dag. De over 200 likene skulle begraves, men er nå plassert i bunn av en ås utenfor byen. Foto: Dita Alangkara / AP PhotoVis mer

Politiet måtte avbryte masse- begravelse da de hørte skudd

Turte ikke kjøre inn i Tacloban med over 200 lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En planlagt massebegravelse ble avlyst i dag da en politikonvoi med over 200 lik måtte snu etter at de hørte skudd da de nærmet seg bygrensa til Tacloban, skriver The New York Times. Likene måtte fraktes tilbake og ble plassert ved bunnen av en ås.

Desperasjonen i den hardt rammede byen vokser for hver dag, og det meldes om plyndringer og annen kriminalitet. Ordfører Alfred S. Romualdez ber nå innbyggerne forsøke å flykte til andre byer eller reise til slektninger om de kan.

Romualdez sier at det bare er butikkeiere og andre som har avfyrt varselskudd for å hindre plyndringer, og avviser at det har vært skuddvekslinger mellom innbyggerne.

De lokale myndighetene sliter med å gi innbyggerne nok mat og vann, og har problemer med å sørge for ro og orden. Det er et enormt behov for lastebiler og sjåfører som kan frakte matrasjoner som samler seg opp på flyplassen, og frivillige som kan hjelpe til å frakte ut likene.

- På hvert møte må jeg bestemme meg for hva som er viktigst - å hente ut de døde eller å skaffe mer mat, sier han til avisa.

- Forverret situasjon Erlend Johannessen jobbet ved et barnehjem i Tacloban da tyfonen rammet. Styremedlem Sidsel Bjørnseth i Streetlight har vært i kontakt med Johannessen i dag.

- Vi hadde en kort dialog med ham klokka halv to i dag, og da snakket vi om evakueringsprosessen. Jeg vil ikke gå i detalj om dette, men han sa også at situasjonen i Tacloban hadde forverret seg, og at en av av hans ansatte ble truet med våpen da han skulle ut å skaffe vann, sier Bjørnseth til Dagbladet.

- Vi opplever det som en fare at de oppholder seg der, både på bakgrunn av det de sier og det vi kan se i media, både lokalt og internasjonalt. Så vi jobber veldig på spreng for å få dem ut. Det er en litt vanskelig operasjon, og jeg vil ikke gå i detalj før noe er bekreft, sier Bjørnseth.

Hun ønsker heller ikke si noe om når hun tror de vil få evakuert Erlend Johannessen og de rundt 50 barna og barnehjemsansatte.

- Nei, jeg vil ikke si noe om det. I går hadde vi et håp om å få dem ut innen 24 timer, sånn så det ut i går, men nå er ting litt annerledes. Så vi får heller komme tilbake til det, sier Bjørnseth.

Hardt rammet Bjørnseth sier at Erlend og barnehjemsbarna har det etter forholdene greit.

- Ingen av dem er blitt syke, men det er tøft å være i Tacloban nå, det er en påkjenning.

- De har litt mat og vann så de klarer seg, men de har ikke så mye å gå på, og de kan ikke oppbevare så mye der de oppholder seg heller, i fare for å bli plyndret, sier Bjørnseth.

Myndighetene i Tacloban har ikke tilbudt innbyggerne noen assistanse til å komme seg vekk fra byen, og mesteparten av bussene og drosjene i byen ble ødelagt under tyfonen.

Plyndret rislager Tidligere i dag var Dagbladet inne på den militære flyplassen Mactan Ai Base på Cebu, som brukes som som et knutepunkt for forsendingene til de tyfonrammede områdene.

Myndighetene jobber på spreng, men sliter med å få fram hjelp til alle de tusenvis som er rammet. Flere land har sendt marinefartøy og transportfly for å hjelpe til, men på grunn av store skader på infrastrukturen er distribusjonen fremdeles svært dårlig.

Den desperate situasjonen ble åpenbar da åtte personer ble drept da en stor folkemengde stormet et offentlig rislager i byen Alangalang. Personene mistet livet da en vegg kollapset under plyndringen.

Nyhetsbyrået AP melder at de desperate plyndrerne tok 100 000 sekker med ris fra lageret.

LITE VANN: Myndighetene sliter med å sørge for nok mat og vann til de tyfonrammede innbyggerne i Tacloban. Foto: Dita Alangkara / AP Photo
LITE VANN: Myndighetene sliter med å sørge for nok mat og vann til de tyfonrammede innbyggerne i Tacloban. Foto: Dita Alangkara / AP Photo Vis mer