Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet måtte kjøpe nytt pass til skurken

For å få den ransdømte rumeneren (27) ut av landet.

«VANNBANDEN:» Her blir de såkalte eldreranerne avslørt på film. En våken ansatt på bensinstasjonen tilkalte politiet etter at de stakk av fra regninga. Nå sliter politiet med å få mannen sendt ut av landet. Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto
«VANNBANDEN:» Her blir de såkalte eldreranerne avslørt på film. En våken ansatt på bensinstasjonen tilkalte politiet etter at de stakk av fra regninga. Nå sliter politiet med å få mannen sendt ut av landet. Foto: Lasse Ljung / Nyhetsfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Politiet i Vestfold fortviler etter at de selv må punge ut for at en 27 år gammel domfelt rumener skal uttransporteres til hjemlandet Romania.

Problemet et at mannen har ikke gyldig pass og han er ikke villig til å kjøpe seg et nytt et selv.

- Mannen er domfelt i Norge for brutale ran og skal overføres til soning i hjemlandet Romania hvor han for øvrig også skal sone en dom. Mannen har et pass, men det må fornyes før vi kan ta han med ut av landet. I fengsel her i Norge har han opptjent 3500 kroner i arbeidspenger. Men Kriminalomsorgen har ikke tilgang eller hjemmel til å bruke av pengene han har tjent, og domfelte nekter å medvirke til å fornye passet sitt. Dermed får vi han ikke ut av landet, sier leder av krimseksjonen i Vestfold politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen.

«Vannbanden» Mannen var en av de såkalte eldreranerne som fikk historisk strenge straffer for å ha ranet flere eldre personer på Østlandet i 2010.

De ble kalt «Vannbanden» fordi de troppet opp hos eldre, ringte på og spurte om et glass vann før de slo til.

9. august 2010 ble en da 85 år gammel kvinne overfalt i sitt hjem i Ski i Akershus.

- Den volden hun ble utsatt for kunne lett medført betydelig legemsskade eller endog døden for en kvinne i så vidt høy alder, heter det i dommen fra Agder lagmannsrett.

Mennene ble dømt til opp mot åtte års fengsel. Aftenposten skrev i forbindelse med domsavsigelsen at ranerne hadde blitt fortalt at å rane eldre mennesker i Norge «var som å øse dollar opp fra bakken.»

Mennene ble avslørt da de stakk av fra en bensinregning i Sandefjord og ble fanget av overvåkingskameraer.
- Provoserende - Dette synes vi er uhyre spesielt, nokså provoserende og fullstendig unødvendig bruk av tid og ressurser. Saken ender nå med at politiet betaler for mannens pass slik at vi får en ende på den saken og mannen ut av Norge. Domfelte selv hadde ingen intensjoner om å bidra til å løse dette, sier han.

Han sier dette ikke Kriminalomsorgen eller politiets feil, men et hull i lovgivningen.

- Dette bør jo tettes så raskt som mulig, sier Abrahamsen.

Nå skal politiet kreve erstatning for alle utgifter de har hatt med uttransporteringen av mannen.
 
- Vi har anledning til å kreve erstatning for de utgiftene vi har i forbindelse med uttransportering av mannen. Dette kommer vi til å benytte oss av i dette tilfellet, sier Abrahamsen, og skisserer en regning på nytt pass for rundt en tusenlapp, pluss rundt 10 000 kroner i billetter for tjenestemennene som skal stå for uttransporteringa, samt domfeltes billett.
 
- Vi anser ham som farlig og må benytte to tjenestemenn til denne jobben, sier han.
 
Han sier de håper å få mannen ut i løpet av en uke.
 
- Han er i Romania til jul. I et rumensk fengsel vel å merke, sier krimsjefen.
 
Ifølge politiet er det meningen at alle de fire domfelte skal overføres til soning i Romania. Om de gyldige pass vet man ikke ennå.

FORTVILER: Politiinspektør og leder av krimseksjonen i Vestfold politidistrikt Kjell Johan Abrahamsen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
FORTVILER: Politiinspektør og leder av krimseksjonen i Vestfold politidistrikt Kjell Johan Abrahamsen. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media