Politiet måtte plukke «Franki» (20) ned fra et tre

For andre gang mister hun hjemmet sitt i «Brakkebygrenda».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette har vært livet mitt. Alt jeg eier er der inne, sier 20 år gamle «Franki» til Dagbladet.

Politiet har nettopp brukt brannvesenets stigebil for å plukke henne ned fra treet hun hadde forskanset seg i, over «Brakkebygrenda». I dag morges slo politiet og namsfogden til mot økokollektivet på den okkuperte tomten i Gamlebyen i Oslo.

ANDRE GANG: 20-åringen har hatt Brakkebygrenda som sitt hjem i mange år, og opplevde også den forrige og langt mer dramatiske utkastelsen i 2008. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANDRE GANG: 20-åringen har hatt Brakkebygrenda som sitt hjem i mange år, og opplevde også den forrige og langt mer dramatiske utkastelsen i 2008. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det ble hennes siste protest før hun mistet hjemmet sitt for andre gang. Tross den unge alderen, opplevde hun også den dramatiske utkastelsen i 2008.

- Jeg har på en måte alltid bodd her. Jeg er vokst opp like ved siden av, og har bodd her veldig lenge. Det som skjer nå er veldig trist og frustrerende, sier hun.

20-åringen er blant et titalls okkupanter som valgte å bli boende på den okkuperte tomten tross klare advarsler fra kommunen, namsfogden og politiet. Da det etter jul ble klart at en utkastelse ville bli utført, valgte mange i miljøet å pakke sine vogner og flytte ut.

- Det var mange som ikke ville møte politiet og oppleve utkastelse og vold. Men dette er livet mitt. Jeg ville ikke reise, sier hun til Dagbladet.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun beskriver «Brakkebygrenda» som et fredelig miljø bestående av campingvogn-punkere, hippier og mennesker som ønsker å bo på en vognplass og leve av egne ressurser, uten å være avhengige av andre.

- Jeg vil ikke definere oss verken som anarkister eller blitzere. Vi vil bare være i fred. Vi har brukt en tomt som bare har ligget brakk, og skapt mer der enn Oslo kommune noen gang kunne ha klart med de ressursene vi har lagt ned, sier hun.

FIKK GÅ: 20-åringen fikk til slutt forlate området uten å bli pågrepet. Men campingvogna med alle hennes eiendeler stod igjen på tomta, og blir ryddet bort av namsfogden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK GÅ: 20-åringen fikk til slutt forlate området uten å bli pågrepet. Men campingvogna med alle hennes eiendeler stod igjen på tomta, og blir ryddet bort av namsfogden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Nå vet hun ikke hvor hun skal dra. Miljøet er splittet, og det er ingen ny vognplass som venter.

- Jeg har fortsatt vogna mi der inne. Jeg er redd for at den vil bli ødelagt. Nå må jeg finne meg et nytt sted å bo, sier hun til Dagbladet.