Politiet med få spor etter befridd fange

Politiet i Oslo har få spor å gå etter i jakten på 20 år gamle Abdelghani El Azzouzi, som rømte fra legevakta i Oslo lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen utenfor legevakta var godt planlagt. Mannen betraktes som farlig.

Alt som kan krype og gå, er satt inn i jakten på rømlingene, sier politiet.

Politiførstebetjent Sindre Flaate ved kriminalvakta i Oslo politidistrikt sier til NTB at politiet har få spor å gå etter.

- Vi er ikke sikre på hva slags bil mennene dro av gårde i. To vitner mener bilen var grå. Det var enten en Audi eller en Volkswagen Passat, sier Flaate.

- Ønsket å sone i Begia

Advokat Jeanette Fjeldheim var forsvarer for El Azzouzi da sakens hans ble ført for tingretten. Hun sier hun ble ringt opp av ham onsdag. Han ønsket besøk i fengselet.

- Jeg besøkte ham en halv times tid fredag. Han var nedfor, men jeg vil ikke si han var mer deprimert enn han har vært under tidligere besøk. Jeg reagerte ikke spesielt på atferden hans eller noe han sa, men merket meg at han var gått mye ned i vekt, sier Fjeldheim til NTB.

Hun sier han gjentok for henne at han ønsket å søke om å få sone reststraffen i Beliga. Men han har foreløpig ikke søkt om overføring.

Vitneavhør

Politiførstebetjent Sindre Flaate sier at politiet vil foreta flere avhør søndag av personer som har vært i kontakt med 20-åringen, blant dem ansatte ved Oslo fengsel.

Politiet vil også avhøre de ansatte ved legevakten i Oslo der 20-åringen fikk armen sin undersøkt. Han påsto at han hadde skadet armen, men det var ikke noe i veien med den.

Ingen tips i saken

Politiet gikk like etter midnatt søndag ut med etterlysning av fangen, som er av marokkansk opprinnelse.

- Han er dømt i en narkotikasak, og i forbindelse med rømningen ble det brukt våpen. Fangen har i tillegg truet to tjenestemenn, og vi anser ham som farlig, sier politiførstebetjent Flaate.

Politiet opplyser at mannen er 172 centimeter høy, har rak holdning, kort mørkt hår med krøller, oval ansiktsform, arr i ansiktet, brune øyne, lang buet nese og mørk hudfarge. Han har ikke familie i Norge.

Kripos, politidistrikt rundt Oslo og grenseoverganger har blitt varslet om fangen.

Operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt sier til NTB at politiet ikke har opplysninger om de tre andre mennene.

Høyesterett reduserte straffen

Abdelghani El Azzouzi ble pågrepet og siktet 14. april 2002. Da var han nesten 19 år. Han ble domfelt i tingretten i Oslo, men dommen ble anket til lagmannsretten hvor han ble dømt til ti års fengsel for grov narkotikaforbrytelse. Høyesterett reduserte straffen til fengsel i ni år, blant annet fordi heroinen han ble dømt for å oppbevare, hadde en lavere styrkegrad enn vanlig. Svakere stryke betyr færre brukerdoser. Derfor reduserte Høyesterett dommen.

I tillegg til oppbevaring av heroin, omfattet dommen salg av nesten 1,9 kilo kokain av vanlig eller nesten vanlig styrkegrad.

Planlagt

Den nøye planlagte aksjonen lørdag skjedde etter legeundersøkelsen. En av de tre mennene løsnet ett skudd i luften før de fire forsvant fra stedet i en ventende bil. De tre mennene som hjalp 20-åringen med å rømme, var maskert med finlandshetter.

De fire mennene kjørte av gårde i en rød BMW like utenfor legevakta i Herslebs gate, men de byttet bil etter en kort kjøretur.

- Den involverte polititjenestemannen blir tatt hånd om av sin nærmeste foresatte, forklarer Belle.

- Alt som kan krype og gå, er satt i sving for å finne de fire, sier Belle.

<b<RØMTE: Politiet har få spor etter Abdelghani El Azzouzi som rømte fra en fangetransport i går kveld.