Politiet med klar beskjed

- I verste fall kan personer blir alvorlig skadd, advarer politiet etter sivil ulydighet på E18. - Vi tar sikkerhet veldig alvorlig, svarer talsperson for Stopp oljeletinga.

Publisert

Oslo politidistrikt melder på sin Twitter-side er delvis stopp i trafikken på grunn av en pågående demonstrasjon i veibanen E18 inngående Sandvika.

Operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt opplyser at politiet fikk melding om demonstrasjonen klokka 08.28.

- De blokkerte alle felt. Det er klart at ut ifra stedet har vi mye å ta hensyn til her. Det er slett ikke ufarlig, verken for dem selv eller for andre trafikanter at E18 blir blokkert. Det medfører til kø og tilbakeblokkering i en lang strekning, sier han til Dagbladet.

Demonstrantene etterkom ikke politiets muntlige pålegg om å fjerne seg, og ble deretter båret ut av veibanen, ifølge Pedersen.

- Veien er ikke fullstendig åpnet. Vi har selvfølgelig plassert noen av våre kjøretøy i bakkant, som sikkerhet. De er nå i ferd med å flytte seg, slik at samtlige felt blir åpnet.

Klar beskjed

Det er aktivistgruppa Stopp oljeletinga som står bak aksjonen. De gjennomførte en liknende markering tirsdag.

Tirsdagens aksjon besto av tre personer – onsdag var planen at et større antall aktivister skulle blokkere en trefelts motorvei, ifølge NTB.

- De syns ikke det er komfortabelt å forstyrre andre på vei til jobben, men ser at situasjonen er katastrofal og ikke møtes på langt nær med det alvoret som er nødvendig, skriver gruppas talskvinne Emilie Røine Østebø i en pressemelding.

Politiet har et klart budskap til demonstrantene - og andre som eventuelt måtte ha liknende planer:

- En ting er å ytre og markere seg, men det er klart: Det er en fare for egen og andres helse ved å blokkere en høyhastighetsvei. Det vil jeg på det sterkeste anbefale at man ikke gjør. I verste fall kan personer blir alvorlig skadd, sier Pedersen.

- Tar sikkerhet på alvor

Talsperson Jesper Lagerman i Stopp oljeletinga svarer følgende da Dagbladet ringer:

- Vi tar sikkerhet for bilister og dem som går ut i veien høyst alvorlig. Vi valgte akkurat dette stedet fordi det var veldig langsom trafikk. Det er ofte stor kødannelse der. Vi tar sikkerhet veldig alvorlig. Ja, folk kan komme til skade hvis man ikke gjør det riktig.

«Voldsom skade» er imidlertid også konsekvensen av norsk oljepolitikk, framholder Lagerman.

- Det vi gjør nå er føre-var, for å hindre skade på samfunnet - som kommer om ikke altfor lang tid, om vi ikke endrer kurs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer