BEVISSTLØSE: Natt til søndag 30. august ble sju personer sendt til sykehus etter det politiet mener var en ulovlig fest i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Privat / Øystein Andersen / Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

Grottefesten i Oslo:

Politiet med klar grotte-melding

Ytterligere én av de fem grottefest-siktede nekter straffskyld. Samtidig oppfordrer politiet alle festdeltakerne om å ta kontakt med helsevesenet og politiet: - Ikke vær redd.

Publisert

Den fjerde siktede i grottefestsaken, erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

Det opplyser siktedes forsvarer, Ida Andenæs, til Dagbladet. Hun forteller videre at den siktede foreløpig ikke er blitt avhørt av politiet.

- Vi vil ta stilling til spørsmålet om avhør etter hvert, sier Andenæs videre.

Vil begynne avhør

Nå begynner politiet prosessen med å kalle inn de siktede til avhør, bekrefter politiadvokat Christian Stenberg til Dagbladet.

- Tidsplanen er jeg ikke helt sikker på, men vi begynner å kalle inn til avhør nå, sier Stenberg til Dagbladet.

Foreløpig er Dagbladet bare kjent med at det er planlagt ett avhør av én av de siktede i saken. Vedkommende erkjenner heller ikke straffskyld, og kjenner seg ikke igjen i anklagene mot ham, opplyste hans forsvarer Bendik Falch-Koslung i forrige uke.

PÅ INNSIDEN: Dagbladets team har fått tillatelse til å bli med på innsiden av grotta på St. Hanshaugen der flere unge mennesker ble kullosforgiftet og funnet bevisstløse under en ravefest. Video: Emilie Rydning. Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er planlagt et avhør onsdag denne uka, bekrefter Falch-Koslung, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere, til Dagbladet.

I alt fem personer er siktet for å ha stått bak den ulovlige grottefesten. Alle fem mistenkes for å ha hatt en arrangørrolle, og alle er siktet for uaktsom forvoldelse av betydelig skade på kropp eller helse, brudd på smittevernloven og uberettiget adgang og opphold, eller medvirkning til disse bestemmelsene.

27 til sykehus

Festen fant sted natt til søndag, den siste helga i august, i en nedlagt bunker under St. Hanshaugen i Oslo.

I alt 27 festdeltakere ble ført til sykehus etter å ha blitt kullosforgiftet nede i bunkeren. To er fremdeles innlagt på Ullevål sykehus, bekrefter leder for medisinsk intensiv på Ullevål sykehus, Dag Jacobsen, til Dagbladet.

- Det er en som er under rehabilitering og en som er under intensivbehandling, sier Jacobsen, som ikke ønsker å gå nærmere inn på hvilke skader pasientene har pådratt seg.

I forrige uke bekreftet imidlertid sykehuset at begge to har fått påvisbare hjerneskader.

SNAKKER UT: Magne Robberstad, kjent fra «Paradise Hotel», var blant dem som deltok på den ulovlige grottefesten i Oslo lørdag 29. august. Nå snakker han ut om kvelden for aller første gang. Video: Julie Easter Christiansen / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Ikke vær redd

Oslo-politiet gikk mandag ettermiddag ut og oppfordret alle festdeltakerne om å melde seg for både politiet og helsevesenet.

- Ikke vær redd for å bli straffeforfulgt, var budskapet i en pressemelding fra Oslo politidistrikt.

De gjentok Oslo universitetssykehus' oppfordring fra forrige uke. Da ba sykehuset festdeltakere som i etterkant har opplevd eller opplever symptomer på kullosforgiftning, om å ta kontakt med helsevesenet.

Symptomene er trøtthet, sløvhet, svimmelhet, kvalme og hodepine.

- Hvorfor ber dere festdeltakere om å melde seg?

- For det første er vi opptatt av at folk ikke føler seg forhindret fra å kontakte enten helsevesenet eller politiet, i frykt for å bli straffeforfulgt. Aller viktigst er det at folk må kunne ivareta egen helse, uten å være engstelig for å bli straffeforfulgt, svarer politiadvokat Stenberg om oppfordringen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Ønsker informasjon

Politiadvokaten forteller videre at politiet også ønsker informasjon om festen, og at festdeltakere ikke har noe å bekymre seg i møte med politiet.

Politiet vil derfor ikke straffeforfølge festedeltakerne for å ha tatt opphold i bunkeren, eller for å ha brutt covid-19-forskriften, heter det i pressemeldingen.

- Har dere indikasjoner på at noen har vært engstelige for å kontakte enten dere eller helsevesenet?

GROTTEFESTEN: Politiet ber personer som deltok på den ulovlige grottefesten i Oslo den siste helga i august, om å melde seg til politiet og/eller helsevesenet. Foto: Privat Vis mer

- Nei, det har vi ingen indikasjoner på, men reint logisk kan man tenke seg til det. Vi har jo siktet noen for brudd på covid-19-forskriften og for å ha brutt seg inn, men aller viktigst er nettopp dette Ullevål sykehus opplyste om i forrige uke: potensialet for seinskader, svarer politiadvokat Stenberg.

Hvorvidt noen har utviklet seinskader, tar Ullevål sykehus grep for å kontrollere, forteller Jacobsen, lederen for intensivavdelingen.

- Vi vil ta inn alle pasientene som var innlagt etter festen til kontroll etter cirka seks uker, for å se om det er tegn til seinskader, og om det er ting vi kan ta med oss. Vi følger opp alle som et prosjekt. Det er en spesiell situasjon med så mange innlagt på en gang, så vi ønsker å lære litt av det, sier Jacobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer