Politiet med klar halloween-beskjed

Oslo-politiet advarer mot å bevege seg i bybildet med halloween-masker og lekevåpen.

KLARE: Oslo-politiet forbereder seg på årets «halloween-oppdrag». Foto: Terje Pedersen / NTB

KLARE: Oslo-politiet forbereder seg på årets «halloween-oppdrag». Foto: Terje Pedersen / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag er det allehelgensaften, men allerede kvelden før kvelden forbereder Oslo-politiet seg på årets «halloween-oppdrag».

Sminkeblod, «skrikmasker», eggkasting og lekevåpen er blant tingene de er spesielt oppmerksomme på lørdag kveld.

- Som alle år er vi veldig bevisst på at det er halloween-feiring, og er forberedt på at folk kan begynne å feire tidligere enn i morgen, som er selve dagen, sier politiets opersjonsleder Katrine Silju til Dagbladet.

Hun opplyser at politiet har informasjon om flere halloween-arrangementer lørdag kveld.

- Erfaringsmessig har vi noen typiske «halloween-oppdrag», som vi er forberedt på å skulle håndtere. Det går på for eksempel eggkasting på hus, og at folk går rundt i bybildet utkledd både med diverse gjenstander, sminkeblod i ansiktet. Publikum kan ofte misforstå slike utkledninger, og tro at det er reelt.

Ikke lov med lekevåpen

Politiet er spesielt bevisst på slike ting i sin dialog med publikum lørdag kveld.

- Det er veldig populært med slike skumle kostymer. Men det er viktig for oss å minne på at det ikke er lov å ha med seg verken kniv, sverd eller pistoler, pil og bue, øks eller andre slike type farlige gjenstander ute på et offentlig sted, til tross for at det er halloween - selv om det er leker. Det kan skape frykt blant befolkningen, sier Silju.

Hun ber publikum tenke over hva man kler seg ut som, og hva man tar med seg av gjenstander.

- Ikke bruk kostymer som skaper frykt, sånn sett, sier hun.

SMADRET: Den lille trebåten tålte ikke kraften fra de store bølgene, noe som resulterte i en dramatisk kamp for livet for mannen om bord. Video: Newsflare / Dagbladet TV. Vis mer

Klart maskeråd

Hun ber også publikum om å utvise forsiktighet når det gjelder halloween-masker - spesielt hvis man skal på et offentlig arrangement.

- Årsaken til det er at det faktisk er forbudt å være maskert i det offentlige rom i forbindelse med arrangementer. Men så er det jo halloween, så man må se an litt. Men at man i hvert fall forsøker å følge de reglene så godt det lar seg gjøre, sier Silju.

- Betyr det at jeg kan bli stanset av politiet hvis jeg går rundt i byen med «skrikmaske» i kveld?

- Det kan du.

- Kan jeg bli bøtelagt?

- Det er vanskelig å si - det er ikke jeg som avgjør om du får en bot eller ikke. Men det er i utgangspunktet forbudt etter loven å være maskert i det offentlige rom i forbindelse med arrangementer. Så er det mulig å utvise skjønn også, så det blir helt opp til situasjonen - om du har skapt frykt, hva som er intensjonen din, og så videre.

Normal bemanning

Hun fraråder derfor alle å bevege seg i bybildet iført maske.

- Er du innendørs, på et privat arrangement, og har lyst til å ta på deg en maske og ha det gøy, så gjør det. Men ikke ute i det offentlige rom, sier Silju.

Politiet er normalt bemannet lørdag kveld.

- Vi ønsker at alle har en fin halloween-feiring, og legger til rette for det. Vi er normalt bemannet, og klarer nok å håndtere det som skulle komme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer