Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet med klar melding til hundeeiere: - Skjerp dere!

Politiet i Sørøst politidistrikt ber hundeeiere skjerpe seg etter å ha fått flere meldinger om hunder som blir etterlatt i varme biler.

- SKJERPINGS: Politiet ber hundeeiere skjerpe seg etter flere meldinger om hunder som er etterlatt i varme biler. Foto: The Adaptive / Shutterstock / NTB scanpix
- SKJERPINGS: Politiet ber hundeeiere skjerpe seg etter flere meldinger om hunder som er etterlatt i varme biler. Foto: The Adaptive / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Sørøst politidistrikt ber hundeeiere skjerpe seg etter å ha fått flere meldinger om hunder som blir etterlatt i varme biler.

- Det er viktig å være ekstra varsom i dette varme været. Hvordan vi parkerer, at hunden får luft og vann, sier operasjonsleder Trond Egil Groth i Sørøst politidistrikt til VG.

Politidistriktet dekker fylkene Buskerud, Vestfold og Telemark.

Lørdag la de ut en melding hvor de skrev at de jevnlig får inn melding om hunder i varme biler, samt hundeeiere som ikke respekterer båndtvangen. «Hundeeiere: Skjerp dere!!!», er den klare meldingen fra politiet.

- Vi prøver å reise ut på alle oppdragene vi kan. I noen tilfeller ringer vi eier, og vi har også måttet ta oss inn i biler for å sikre at hundene har det bra. På dagtid får vi meldinger av vitner som er bekymret for hunder som peser inne i biler, sier Groth til avisa.

I de verste tilfellene har det endt med anmeldelse av eier.

FARLIG TEMPERATUR: Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, og er ment som en illustrasjon. Helt til høyre kan du se temperaturen i bilen, sammenlignet med temperaturen ute. Foto og kilde: Mattilsynet
FARLIG TEMPERATUR: Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, og er ment som en illustrasjon. Helt til høyre kan du se temperaturen i bilen, sammenlignet med temperaturen ute. Foto og kilde: Mattilsynet Vis mer

Stadig nye meldinger

Som følge av de uvanlig høye temperaturene i store deler av Norge de siste par månedene, har det også vært uvanlig tett mellom advarslene. Det har blitt skrevet utallige presseoppslag om faren ved å etterlate barn og hunder i varme biler - selv om du bare skal løpe en kjapp tur inn i butikken.

NEDKJØLING: Klinikkleder og veterinær Katarina Storli i Evidensia Lørenskog Dyreklinikk forteller hva hun gjør med hunden din i sommervarmen. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Likevel mottar altså politiet stadig nye meldinger om kjæledyr som etterlates i varme biler. I slutten av mai gikk Oslo-politiet ut og advarte:

«Vi mottar stadig meldinger fra publikum angående hunder som sitter igjen alene i ulike kjøretøy i varmen. Vi er glade for at dere bryr dere, det gjør vi også», skrev Oslo-politiet på Twitter.

- Farlig varmt

Operasjonsleder, Vidar Pedersen, fortalte den gang at henvendelsene gjerne øker i takt med at temperaturen stiger. Likevel trenger ikke gradestokken krype opp mot 30 grader før det blir farlig å etterlate kjæledyret i bilen.

- Det kan faktisk bli farlig varmt allerede når det er mellom 18 og 20 varmegrader ute, sa Pedersen til Dagbladet.

Han ba samtidig folk om å tenke over at planene de tror de har kan endre seg underveis, og derfor er det sjelden lurt å etterlate kjæledyr, eller barn, i varme biler mens man tar en snartur inn på butikken.

- Det lille ærendet du hadde kan trekke ut i tid. Plutselig møter du noen kjente, eller kanskje det er kø ved kassa, og så går tiden. Det trenger ikke gå mange minutter før det eskalerer til å bli en farlig situasjon, sa Pedersen.