SEILTE UT: Svenske Kim Wall (30) er savnet etter en tur med ubåten Nautilus. Torsdag ble hun observert sammen med eier Peter Madsen seilende ut fra København. Foto: Ritzau
SEILTE UT: Svenske Kim Wall (30) er savnet etter en tur med ubåten Nautilus. Torsdag ble hun observert sammen med eier Peter Madsen seilende ut fra København. Foto: RitzauVis mer

Ubåt-mysteriet:

Politiet med ny presseoppdatering:
- Vi leter etter en død person

Presseoppdatering om søket etter journalisten Kim Wall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Twitter kom Københavns politi like etter klokka 12.00 med en ny opptatering om Ubåt-mysteriet, og søket etter den svenske journalisten Kim Wall (30):

- Vi har gjort mange etterforskningsskritt som jeg ikke kan komme nærmere inn på nå, men situasjonen er den at vi fortsatt mangler et lik i saken, sier leder ved Københavnpolitiets drapsenhet, Jens Möller.

- Det er vår klare formening at vi leter etter en død person, tilføyer han.

Ønsker hjelp

Möller forteller at politiet har fått assistanse fra blant annet forsvaret i letingen etter den savnede 30-åringen - og at de har søkt med både dykkere, fly og helikoptre.

- Vi jobber med saken bak lukkede dører, og derfor er det ikke så mye jeg kan si om selve etterforskningen, sier Möller.

Han sier at strømforhold i havet gjør det er vanskelig for politiet å vite hvor de skal søke.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Vi ber alle som har vært på sjøen, som har støtt på objekter som kan være av interesse, om å samle det inn og overlevere det til politiet, sier Möller.

Det er i natt ei uke siden den 30 år gamle journalisten Kim Wall ble meldt savnet av sin kjæreste.

Hun skulle gjøre et intervju med den kjente danske oppfinneren Peter Madsen og ble sist observert sammen med ham i hans hjemmelagde ubåt Nautilus U3C torsdag kveld.

Nekter straffskyld

OPPFINNER: Peter Madsen har bygget tre ubåter, blant annet Nautilus U3C. Han er siktet for uaksomt drap, og nekter straffskyld. Foto: Bax Lindhardt / AFP Danmark / Scanpix
OPPFINNER: Peter Madsen har bygget tre ubåter, blant annet Nautilus U3C. Han er siktet for uaksomt drap, og nekter straffskyld. Foto: Bax Lindhardt / AFP Danmark / Scanpix Vis mer

Madsen er nå siktet for drap på journalisten, og sitter fengslet. Han nekter straffeskyld.

I går ble det kjent at Københavns Byrett har endret ordlyden i kjennelsen om varetektsfengsling av ubåteieren Peter Madsen.

I kjennelsen er «uaktsomt drap» rettet til «uaktsomt drap under særdeles skjerpede omstendigheter».

Denne bestemmelsen brukes blant annet i forbindelse med fyllekjøring og råkjøring, og blir han kjent skyldig, kan det gi fengsel i opptil åtte år.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Madsens advokat, Betina Hald Engmark. Hun har så langt ikke besvart henvendelsene.

Grunnen til at den danske oppfinneren og ubåteieren er mistenkt for uaktsomt drap under særdeles skjerpede omstendigheter, er fortsatt ikke kjent, ettersom fengslingsmøtet i helgen gikk bak lukkede dører.

Under dagens pressebrief fortalte Möller at de nå har fått informasjon om at en ferge var i radiokontakt med Peter Madsens ubåt klokka 23.30 torsdag kveld.

Fra tidligere vet vi følgende om Kim Walls, Peter Madsens og Nautilus' ferd:

Torsdag

Klokka 19.00: Vitner har sett at Kim Wall og oppfinneren seilte ut fra Refshaleøen ved Københavns havn.

Klokka 19.30: Madsen skal ha kontaktet en venn og avlyst en planlagt tur til Bornholm neste dag.

20.30: De to observeres i ubåten av personalet om bord i en festbåt, og senere av en tysk turist nordøst for København, ifølge Berlingske.

Klokka 22.30: Madsen har til politiet sagt at han på dette tidspunktet satte Wall av ved restauranten Havlandet på Reftslaeøen i Københavns havn.

Etter 22.30: Madsen skal ha sendt sms til en bekjent og avlyst fredagens tur til Bornholm. Madsen skal ikke ha besvart sms-spørsmål om årsak til avlysningen, ifølge Berlingske.

Midnatt: Ubåten blir observert av et handelsfartøy mellom København og øya Saltholm, sørvest for Øresundbrua. Den hadde da ifølge mannskapet om bord skrudd av lysene. Det oppstod nesten en kollisjon mellom de to fartøyene, ifølge Aftonbladet.

Fredag

Klokka 02.30: Kim Walls kjæreste kontakter redningstjenesten og melder kvinnen savnet etter ubåt-seilasen.

Klokka 02.51: Kystradiostasjonen Lyngby Radio forsøker å kontakte ubåten, men får ikke svar, ifølge dansk TV 2.

Klokken 03.39: Redningstjenesten kontakter politiet i København og forteller at de mistenker det har skjedd en ulykke på sjøen.

Klokka 07.11: Lyngby Radio sender ut alarm til all skipsfart i Øresund og den østlige Østersjøen om å være på utkikk etter den savnede ubåten.

Klokka 10.14: Redningsselskapet får beskjed fra båter og skip i området sør for Drogden Fyr om at ubåten befinner seg i Køge Bugt.

Klokka 10.30: Det oppnås radiokontakt med ubåten, der Madsen forklarer at han har tekniske problemer, men at det ikke skal være noen skadet. Ubåten setter deretter kurs mot havna.

Cirka klokka 11: Et vitne ser Madsen stå i tårnet på ubåten. Han går ned i båten, men kommer kjapt opp igjen. Deretter begynner ubåten å synke, og Madsen kaster seg i havet. Han blir reddet av en privat motorbåt, som frakter ham til land.

Cirka klokka 11.30: Madsen ankommer Dragør, der han sier at ubåtens ene ballasttank hadde fått problemer, og at dette var årsaken til at båten sank.

Han blir deretter kjørt til politistasjonen på Halmtorvet i København for avhør.

Klokka 13.30: Politiet melder om at de vil sende dykkere ned i ubåten, som ligger på sju meters dybde. Det er ikke mulig å ta seg inn i den, ifølge meldinga.

Klokka 17.44: København-politiet skriver i en pressemelding at Madsen er pågrepet og siktet for drap på den svenske journalisten.

Lørdag

Klokka 10.00: Hevingen av ubåten starter.

Samme formiddag: Madsen framstilles for avhør. Dette skjer for lukkede dører.

Klokka 16.00: Ubåtens tårn når havoverflaten. Ubåten undersøkes. Kim Wall er ikke i den.

Klokka 17.00: Dommeren beslutter at Madsen skal varetektsfengsles i 24 dager. Han nekter straffeskyld.

Hva skjedde egentlig med Kim (30)? Her er fem ubesvarte spørsmål i ubåtmysteriet utenfor København

Søndag:

Politiet holder en pressekonferanse der de uttalte at de betrakter ubåten som et mulig gjerningssted. Den har siden blitt gjenstand for en rekke tekniske undersøkelser.

Mandag

Politiet sier i en pressemelding at de mener Madsen selv senket ubåten. Påstanden begrunnes ikke.

Tirsdag:

Politiet ville heller ikke i går overfor Dagbladet ikke utdype hvorfor de mener oppfinneren selv har senket ubåten - eller hvordan. Samtidig koblet i går det svenske politiet seg på i søket etter den savnede journalisten.

Seint tirsdag kveld melder det svenske sjøredningsselskapet om at de har gjort et «interessant funn» i saken.

Onsdag

Dansk politi melder om at funnet var deler av en redningsvest, og ikke av interesse for saken.

Torsdag:

Københavnpolitiet tror ikke lenger de vil finne den savnede journalisten i live.

- Vår klare formening er at vi leter etter en død person, sier politiet.

Dagbladet følger saken.

- EN BEVISST HANDLING: Her blir ubåten «Nautilus» hentet opp av sjøen lørdag, etter dens forlis fredag formiddag. Oppfinner Peder Madsen er siktet for uaktsomt drap etter hendelsen, da den svenske journalisten Kim Wall er savnet etter turen. Politiet tror at ubåtens forlis var en bevisst handling. Video: Expressen via CNN Vis mer