Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet mener 34-åring organiserte Nordea-svindelen

Telefonsamtaler knytter flere av de siktede sammen, mener politiet. Familiefar (34) nekter straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har de siste dagene gjort flere gjennombrudd i «Nordea-saken» som kan være Norges-historiens største svindelsak.

Torsdag forrige uke ble en 48 år gammel våpensamler fra Oslo pågrepet og senere varetektsfengslet i saken. Han nekter straffskyld. Lørdag ble en 34 år gammel tidligere gullsmedeier pågrepet. Mandag ble norsk-pakistaneren varetektsfengsla i fire uker med brev- og besøksforbud, samt isolasjon i to uker.

- Han nekter enhver befatning med saken, sier 34-åringens forsvarer, Marius Dietrichson til Dagbladet.

- Organiserte Etter det Dagbladet erfarer mener politiet at 34-åringen som sist ble pågrepet i saken, har vært en organisator i saken. Politiet mener familiefaren har hatt rolle som «oppdragsgiver».

Politiet knytter mannen til flere av de medsiktede blant annet gjennom telefontrafikk, får Dagbladet opplyst.

Advokaten ønsker ikke å kommentere opplysningene.

Dermed er til sammen fem personer siktet i multimillionbedrageriet mot Nordea 20. juli i år.

To personer, en kvinne og en mann, troppet opp i bankens filial på Tveita i Oslo. Kvinnen skal ha utgitt seg for å være den styrtrike Block Wathne-arvingen Randi Nilsen (65). Den «falske» enken skal ha gitt mannen fullmakter til å disponere offerets konti - som dagen etter ble tappet for svimlende 89,4 millioner kroner.

Samtlige siktede er siktet for grovt bedrageri og etter den såkalte mafiaparagrafen- straffelovens §60a om organisert kriminalitet.

- Skulle overlevere pengene i en stresskoffert Politiet jakter ennå på flere bakmenn, og gjør det klart at saken langt fra er oppklart. Over 60 millioner kroner har havnet i hendene på norske og utenlandske kriminelle.

VG skriver i dag at en norsk forretningskvinne i Dubai ble brukt av Nordea-bedragerne til å hente ut store deler av utbyttet i kontanter fra Abu Dhabi Kommercial Bank i slutten av juli. Etter å ha inngått det hun så på som en vanlig forretningsforbindelse i mai i år, fikk kvinnens firma inn rundt 40 millioner kroner på kontoen, ifølge henne i regi av den 35 år gamle antatte hovedmannen som nå er varetektsfengslet.

Seinere fikk hun beskjed om å ta ut pengene, og at det enorme beløpet ble overlevert i 1000-dirhamsedler i en stresskoffert til en veltalende nordmann i 40-åra i resepsjonen til Jamierah Beach Hotel. Kvinnen forteller at hun aldri fikk sluttoppgjøret hun skulle få da nordmennene hadde gjort sin «investering» med pengene.

- De hadde ringt flere ganger daglig i perioder. Nå var det plutselig helt umulig å få tak i noen. Jeg begynte å lure på om de hadde snytt meg for min kommisjon, men tenkte fortsatt ikke på at jeg hadde blitt trukket inn i en stor bedragerisak, sier forretningskvinnen til VG.

En 49 år gammel småbarnsmor, som politiet mener er kvinnen som utga seg for å være Block Wathne-arvingen, ble varetektsfengslet i fire nye uker i Oslo tingrett i dag.

Politiadvokat Christian Stenberg ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!