Politiet mener å ha avslørt de tiltaltes kodespråk. - Betew var «kalenderen» og Harnes var «kona»

Politiet la fram lydklipp og spaningsbilder i møtene mellom Lars Harnes og Metkel Betew.

OSLO TINGRETT: Metkel Betew møter i Oslo tingrett, i en sak som dreier seg om at Nokas-dømte Metkel Betew (39) er tiltalt for å ha ledet en liga som sto bak narkosmugling og draps- og ransplaner.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OSLO TINGRETT: Metkel Betew møter i Oslo tingrett, i en sak som dreier seg om at Nokas-dømte Metkel Betew (39) er tiltalt for å ha ledet en liga som sto bak narkosmugling og draps- og ransplaner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 21.30: Saken er utvidet og oppdatert med kommentar fra Øyvind Bratlien, Lars Harnes' forsvarer.

(Dagbladet): Politiet mener å kunne dokumentere 19 møter mellom tidligere Bandidos-topp Lars Harnes og Nokas-dømte Metkel Betew, som begge er tiltalt for å ha planlagt å drepe Imran «Onkel Skrue» Saber.

Gjennom telefonavlytting og romavlytting, har politiet funnet ut at Harnes og Betew avtaler møter gjennom en mellommann. Politiet kjenner identiteten til mellommannen.

Politiet har ikke funnet noen direkte kontakt i trafikkdata eller kommunikasjonskontroll mellom Harnes og Betew. Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld.

Onsdag eller seinere i uka skal Lars Harnes få spørsmål fra aktoratet, dommerne og forsvarerne vedrørende møtene mellom ham og Betew.

Dette er saken

 • Harnes og Betew er to av totalt 13 menn i alderen 25 til 55 som i Oslo tingrett er tiltalt i den omfattende saken som bygger på Oslo-politiets store aksjon «Operasjon Sult».
 • Ifølge tiltalen er mennene involvert i en hardkokt kriminell gjeng ledet av Nokas-dømte Metkel Betew (39), og har drevet narkotikainnførsel, våpenanskaffelser og lagt spektakulære ransplaner som omfattet et anslag mot et verditransportfly på Gardermoen.
 • Harnes og Betew er tiltalt for å ha forsøkt å drepe Imran Saber. Begge nekter straffskyld.

De 19 dokumenterte møtene skal ifølge politiet ha funnet sted fra 7. januar 2015 til 20. juli 2015, dagen før Harnes ble pågrepet på garasjeanlegget til Saber.

Øyvind Bratlien, Lars Harnes' forsvarer, skriver følgende i en e-post til Dagbladet om møtene:

- Det fremkommer klart at Harnes og Betew snakker om import, kjøp, salg av hasj, men at dette i hovedsak er på planleggingsstadiet. Ingen av dem er tiltalt for dette. De snakker åpent og ikke i koder. Ingenting i samtalene kan engang tolkes i retning av drap, drapsforbund eller Imran Saber, som er det tiltalen mot Harnes gjelder, skriver Bratlien, som jobber i advokatfirmaet Storrvik.

Møttes flere steder

En etterforsker fra politiet la i dag fram en rekke spaningsbilder og lydopptak fra møtene mellom Harnes og Betew.

Det som er gjennomgående i møtene, er at møtene foregår i det fri, altså i relativt lite beferdet områder.

Politiet kan dokumentere at møtene blant annet finner sted i bakgården på en pub på Grünerløkka i Oslo, på Jordal i Oslo, Ormøya utenfor Nordstrand og Lørenskog stasjon.

«Kona» og «kalenderen»

I retten ble det spilt av en samtale mellom Betew og Harnes på Ormøya 12. mars 2015. Dette skal være det tredje dokumenterte møtet mellom de to tiltalte. I samtalen snakker de om «varelevering» og «penger», før de avtaler når de skal møtes neste gang. Det ble også lagt fram et spaningsfoto av Betew og Harnes, der man ser at politiet står bak trær og busker og tar bilder av de to mennene på lang avstand.

Dagen etter møtet på Ormøya, møttes de to tiltalte på Lørenskog stasjon. I forkant av møtet, var det kommunikasjon mellom Betew og mellommannen. Betew ber mellommannen sjekke «med kalenderen».

Før de møttes på nytt på Ormøya 16. mars, fortsetter de tiltalte å snakke i koder. I et lydopptak i forbindelse med møtet på Ormøya, kaller Harnes Betew for «kona». All kommunikasjon foregår fortsatt via mellommannen.

- Vi mener Harnes var «kalenderen» og Betew var «kona», sier politietterforskeren som legger fram politiets beviser i retten tirsdag.

Fra samtalene på Ormøya er det ukjent hva Harnes og Betew direkte snakker om, men Betew sier blant annet at det hadde vært «bra å ha fått en overgang til Danmark, for da hadde vi fått en inntektskilde der». I tillegg snakker de om en felles bekjent som Harnes skal «be hoste opp penger», og Betew truer med å «banke opp en fyr». Hvem denne personen er, blir ikke nevnt.

Politiet mener at Harnes og Betew snakket om narkotika under møtene, men de mener også at de snakket om drapsforsøket på Imran Saber.

Som Harnes' forsvarer sier over, benekter de for at Harnes snakket i koder. Lars Harnes forklarte forrige uke at de snakket om narkotika på møtene og bestrider at det var snakk om drapsforsøk på Saber, en person som Harnes sier at han aldri har møtt.

Dette er møtene mellom Betew og Harnes, ifølge politiet

 • To møter i januar, ett av dem i en bakgård i en bar på Grünerløkka - 7. januar 2015
 • Jordal - 25. februar 2015
 • Ormøya - 12. mars
 • Lørenskog stasjon – 13. mars
 • Ormøya – 16. mars
 • Ormøya – lørdag 21. mars
 • Bogerud T-bane – 28. mars
 • Bogerud T-bane- 30. mars
 • Ormøya – 4. mai
 • Lørenskog kirkegård – 20. mai
 • Lørenskog kirkegård – 27. mai
 • Lørenskog kirkegård – 30. mai
 • Lørenskog kirkegård – 5. juni.
 • Lørenskog kirkegård – 10. juni.
 • Lørenskog kirkegård – 18. juni
 • «Trappa» på Nordstrand – 6. juli
 • Lørenskog kirkegård – 7. juli
 • Lørenskog kirkegård 9. juli

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer