Arne Viste tiltalt:

Politiet mener Arne daglig bryter loven

Politi- og påtalemyndighet i Oslo mener Arne Viste bryter loven ved å ansette asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Det er akkurat det han ønsker å utfordre i retten.

VIL HA SAKEN FØRT FOR DOMSTOLEN: Arne Viste har forsøkt å anmelde seg selv uten hell, men nå er han tiltalt for brudd på utlendingsloven etter å ha ansatt en rekke asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL HA SAKEN FØRT FOR DOMSTOLEN: Arne Viste har forsøkt å anmelde seg selv uten hell, men nå er han tiltalt for brudd på utlendingsloven etter å ha ansatt en rekke asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Etter at denne saken først ble publisert har Arne Viste understreket at han ikke mener han bryter loven hver dag, slik det først sto omtalt her. Dagbladet har oppdatert saken etter dette.

- Jeg er villig til å gå i fengsel for denne saken her. Om vi så skulle levd i et diktatur, og jeg hadde risikert dødsstraff! sier Arne Viste til Vårt Land.

Han er daglig leder i et bemanningsbyrå og en nettbutikk. Nå må han møte i Oslo tingrett, tiltalt for brudd på utlendingsloven da påtalemyndigheten mener han har begått lovbrudd med vilje ved å ansette asylsøkere uten lovlig opphold. Gjennom fire år har han utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere. Ifølge utlendingsloven er det ulovlig å ansette asylsøkere.

- Glad

Det er denne lovbestemmelsen Viste nå ønsker å utfordre i retten.

- Denne saken handler først og fremst om menneskene. De er ureturnerbare og lever på et eksistensminimum, sier Viste til Vårt Land.

Overfor Dagbladet understreker Viste at han på ingen måte mener å ha brutt loven.

- Jeg er veldig glad for at domstolen tar opp saken. Nå kan den tredje statsmakt avgjøre dette spørsmålet, sier Viste, som mener Grunnloven og Menneskerettighetsloven gir alle som bor i Norge rett til å arbeid, ifølge FriFagbevegelse, som omtalte tiltalen først allerede 6. august i år.

- Jeg vil legge fram dokumentasjon og argumentasjon på dette, sier Viste.

Henlagt

Sola-mannen har i lang tid forsøkt å bli tiltalt, uten å lykkes. Han har til og med forsøkt å anmelde seg selv for å få prøvd saken. Dagbladet har sett henleggelsen fra Sør-Vest politidistrikt, som er datert 3. august 2017.

- Det norske samfunnet har valgt å behandle disse folkene umenneskelig, og jeg nekter å tillate at disse menneskene går til grunne, sier han.

For hans engasjement og utholdenhet ble han tildelt Zola-prisen for 2019. Prisen deles ut til personer som viser sivilt mot.

- Jeg vil ha en praksisendring i Norge slik at alle de ureturnerbare asylsøkerne får innfridd sine grunnleggende rettigheter til arbeid og til å forsørge seg selv, sier Viste til Vårt Land.

Politiet mener Vistes syn på forholdet mellom Grunnloven og utlendingsloven er feil. Hvis Vistes syn vant fram ville det fjerne straffeansvaret etter utlendingslovgivningen.

- Grunnlovens rettigheter er ikke absolutte. Stortinget skal legge til rette for at mennesker skal kunne leve av sitt arbeide, men ikke av kriminell virksomhet, sa politiadvokat Hans Petter Skurdal i Oslo politidistrikt til FriFagbevelse i starten av august.

Rettssaken mot ham starter i Oslo tingrett 30. september og varer til 3. oktober.