Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet mener Cappelen snakket i koder: - «Messi» og «Barcelona» var hasjhandel

Politiet mener de tiltalte ikke tekstet om fotball da de brukte ordene «Messi» og «Barcelona».

STYRTE HASJLIGAEN: Gjermund Cappelen drev et importselskap som hadde lokale her på Fornebu i Bærum. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / Privat
STYRTE HASJLIGAEN: Gjermund Cappelen drev et importselskap som hadde lokale her på Fornebu i Bærum. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av hasjtypene i Gjermund Erik Cappelens (48) påståtte hasjliga ble kalt «Messi», og politiet mener det handlet om en hasjhandel da Cappelen og en annen av de siktede omtalte «Messi» og «Barcelona» i en SMS-utveksling.

- Det er kommunisert rundt hasjvirksomheten, og det er noe kodepreg over det. Og det er brukt ulike navn på hasjkvalitetene, sier Benedict de Vibe, Cappelens forsvarer. Han ønsker ikke å kommentere hva kodene har betydd.

Gjermund Erik Cappelen (48) og sju andre menn er tiltalt for narkotikaforbrytelser. Rettssaken mot dem starter i Asker og Bærum tingrett 14. september. Mens Cappelen erkjenner straffskyld for oppbevaring og salg av nesten 1,4 tonn hasj, nekter flere av de andre straffskyld. For enkelte er det uklart hvordan de stiller seg tiltalen.

Les: Cappelen-ligaens indre liv - kallenavnene (krever abbonement)

- Hasjavtaler Så godt som alle de andre tiltalte mener derimot at avtaler om «lunsj» og «burger» faktisk bare var matprat, opplyser flere av deres forsvarere til Dagbladet.

På hasjlagrene fant politiet bagger fulle av hasj, merket med ulike navn som «Topp», «Dior», «Max», «God», «Blomst», «Mexico», «GB» og «Ørn». Flere av dem hadde egne logoer. I Cappelens hasjlagre og i kommunikasjonen innad i ligaen har politiet også funnet navn på ulike hasjtyper.

Dagbladet får opplyst at politiet mener navnene ble brukt i fordekt form da de tiltalte avtalte hasjleveranser. For eksempel kunne «Gry Beate fyller 79 år i dag, gratulerer» ifølge politiet være en bestilling av en viss mengde hasj av typen «GB». Et annet eksempel er beskjeder om at «Dior» ble grunnlagt på 60-tallet.
 
En annen melding av type «15 - B7» er ifølge politiet en bestilling på 15 kilo hasj av denne typen. I en annen melding bruker en av de siktede begrepet «godis», ifølge politiet et kallenavn på hasjtypen «Good». Politiet mener også at en rekke tekstmeldinger hvor det avtales å møtes til «lunsj» eller til en «burger» er planlegging av overlevering av hasj.

60 000 kroner kiloen I den kommende rettssaken vil påtalemyndigheten legge ned påstand om inndragning av verdier for til sammen 54 millioner kroner fra de tiltalte, og har tatt beslag i kontanter og verdisaker. Verdien er basert på hva hasjen ifølge politiet ble solgt for.

- Det er basert på den totale mengden hasj som tiltalen gjelder. Vi har sett på hva som er markedsverdi og tatt høyde for svingninger i kvalitet, og havnet på 60 000 kroner per kilo. Det er det etterforskningen viser at den i gjennomsnitt har vært omsatt for, sier førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim til Dagbladet.

I en fengslingskjennelse mot Cappelen fra Asker og Bærum tingrett fra juli i år heter det at styrkegraden i stoffet gjennomgående har vært høy.

Tidfestet Det største partiet Cappelen og hans to nærmeste medhjelpere er tiltalt for å ha innført til Norge var på 438 kilo sommeren 2013. Det minste var 136 kilo i oktober samme år.

Politiet har tidfestet en innførsel helt nøyaktig: 14. november 2013. I tillegg mener de Cappelen prøvde å ta inn et parti 16. desember samme år, altså rett før Cappelen ble pågrepet, men at denne innførselen mislyktes.

Det er fra tidligere kjent at Cappelen og Jensen også kommuniserte i koder, og Cappelen har i avhør med Spesialenheten blitt bedt om å forklare seg om samtlige tekstmeldinger sendt mellom de to. Jensens forsvarer John Christian Elden har tidligere sagt til VG at Cappelens påstander om hva angivelig kodede tekstmeldinger inneholdt, er verdiløse som bevis. Flere av Jensens kolleger skal ha kommunisert med sine informanter i koder, for å beskytte dem mot å bli avslørt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling