Politiet mener de ble 16 minutter forsinka

Kommunikasjonsproblemer og rutinesvikt skal ha hindret politiet i Nordre Buskerud 22. juli.

EVALUERTE SEG SELV: Nordre Buskerud politidistrikt og politimester Sissel Hammer har evaluert sitt eget arbeid 22. juli. I rapporten kommer det fram at politiet, ut i fra et ideelt scenario 22. juli, kunne vært 16 minutter raskere ute, får Dagbladet opplyst. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
EVALUERTE SEG SELV: Nordre Buskerud politidistrikt og politimester Sissel Hammer har evaluert sitt eget arbeid 22. juli. I rapporten kommer det fram at politiet, ut i fra et ideelt scenario 22. juli, kunne vært 16 minutter raskere ute, får Dagbladet opplyst. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

24. november i år overleverte politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt deres interne evaluering av deres innsats 22. juli i år til politiets sentrale evalueringsutvalg.

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at det i rapporten kommer fram at politiet konstaterer at de ble 16 minutter forsinket i utrykningen terrordagen. Rutinesvikt og kommunikasjonsproblemer internt i politiet skal være blant grunnene til at de ikke kom seg til Utøya-området tidligere, får Dagbladet opplyst.

Redegjør i dag - Ønsket er at hele Politi-Norge skal kunne dra nytte av de erfaringene vi fikk på Utøya 22. juli, sa politimester Hammer da hun overleverte rapporten til politiets sentrale evalueringsutvalg for videre behandling.

Materialet som ligger til grunn for rapporten er blant annet intervjuer med polititjenestemenn, video -og bildemateriale, samt lydopptak fra nødtelefoner og politisamband. Rapporten på over hundre sider skal være grundig og ærlig om deres egen innsats, får Dagbladet opplyst.

Nordre Buskerud politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken.

I dag skal fungerende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet og Olav Sønderland, leder for politiets evaluering etter 22. juli, redegjøre for deres foreløpig evalueringsarbeid. Verken politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud eller Oslo politidistrikt vil være til stede på pressekonferansen i Oslo kongressenter i dag.

Observere Første nødmelding til AMK Buskerud fra Utøya kom klokka 17.24 22. juli. Nordre Buskerud politidistrikt mottok første nødmelding klokka 17.26. Rundt klokka 17.52 var de to første politibetjentene fra Nordre Buskerud på plass ved Utvika camping - stedet næmest Utøya på fastlandet.

- De fikk tre ordre med ulik tidsintervall; Først skulle de observere. Neste ordre gikk på å klargjøre seg for å bli plukket opp av politiets egen båt og delta i NBPD innsatsstyrke mot øya, samt klargjøre kaia for å motta sårede og ambulanser. Den siste ordre ble gitt da aksjonsleder hørte at Beredskapstroppen var på vei. Da skulle tjenestemennene skaffe båter til disse, heter det i en redegjørelse som Justisdepartementet offentliggjorde da Knut Storberget redegjorde for Stortinget om oppfølging etter 22. juli tidligere i år.

Oslo politiets beredskapstropp Delta ankom Utøya rundt klokka 18.25. Politiet mener pågripelsen av Anders Behring Breivik skjedde en gang mellom 18.32 og 18.34. Breivik rakk å skyte og drepe 69 personer på Utøya før han ble pågrepet.

Kommenterer ikke Dagbladet får opplyst at ledelsen ved Nordre Buskerud politidistrikt i utgangspunktet ønsket å offentliggjøre evalueringsrapporten da de var ferdige med arbeidet i november. Politidirektoratet opplyser til Dagbladet at de ønsket innholdet unntatt offentlighet av hensyn til det videre evalueringsarbeidet.

- Det er POD som har bestilt de lokale evalueringsrapportene. På grunn av det videre evlueringsarbeidet besluttet de at det skulle unntas offentlighet. Det har vi forståelse for og vi forholder oss til det, sier informasjonsrådgiver Lars Magne Hovtun ved Nordre Buskerud politidistrikt.

VILLE OFFENTLIGGJØRE: Politimester Sissel Hammer ønsket å offentliggjøre rapporten i utgangspunktet, men av hensyn til det videre evalueringsarbeidet besluttet Politidirektoratet å unnta arbeidet fra offentligheten.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
VILLE OFFENTLIGGJØRE: Politimester Sissel Hammer ønsket å offentliggjøre rapporten i utgangspunktet, men av hensyn til det videre evalueringsarbeidet besluttet Politidirektoratet å unnta arbeidet fra offentligheten. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer