Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet mener denne kaffekverna ble brukt til å knuse medisiner for å dope ned offeret i Tranby-saken

Direktøren ble funnet i utbrent bil.

FUNNET PÅ KJØKKENBENKEN: Her på kjøkkenbenken i ekteparets hjem i Tranby fant politiet denne kaffekverna. I kverna fant politiet spor av zoplicon, kodein, paracetamol og det smertestillende og betennelsesdempende virkestoffet diklofenac. Foto: Politiet
FUNNET PÅ KJØKKENBENKEN: Her på kjøkkenbenken i ekteparets hjem i Tranby fant politiet denne kaffekverna. I kverna fant politiet spor av zoplicon, kodein, paracetamol og det smertestillende og betennelsesdempende virkestoffet diklofenac. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om to uker avsluttes rettssaken mot kvinnen som er tiltalt for å ha drept Frontline-direktøren Per Gunnar Asheim (57) i Tranby utenfor Drammen påsken 2013.

De to fagdommerne og de tre meddommerne i Drammen tingrett må da ta stilling til om politiets beviser mot kvinnen holder til å dømme henne for drap.

Politiet vet ikke når eller hvordan Asheim ble drept, men aktoratet mener seksbarnsmoren brukte en rekke sterke smertestillende og beroligende medikamenter for å dope ned sin ektemann, for så å plassere ham i sin egen BMW, som deretter ble satt fyr på.

Et av påtalemyndighetens viktigste bevis er en kaffekvern som ble funnet på ekteparets kjøkkenbenk på Tranby utenfor Drammen. Bildet av kverna ble frigitt av påtalemyndigheten i dag.

I den innkjøpte kaffekverna fant politiet spor av zoplicon, kodein, paracetamol og diklofenac (smertestillende og betennelsesdempende virkestoff). Det er ikke funnet koffein i den.

- Stort bevisbilde Påtalemyndigheten mener funnene i kaffekverna er med på å underbygge teorien om at Asheim ble dopet ned. I Asheims blod fant politiet spor av kodein (virkestoff i Paralgin forte), sovemidler, rivotril og valium. I tillegg hadde han promille på 1,7.

I retten har aktoratet også presentert en rekke andre spor, blant annet at tiltalte kjøpte en bensinkanne og fylte den med diesel dagen før mannen ble funnet død.

Aktoratet har også lagt fram teledata som i detalj viser kvinnenes bevegelser, samt at avdøde Asheims mobil lå stille i ekteparets bolig fra mandag kveld til den begynte å bevege på seg natta før han ble funnet død i bilen. De mener bevisene sett under ett viser at kvinnen drepte sin ektemann.

- Det er et stort bevisbilde, hvor man er nødt til å se alt samlet. I prosedyren vil det for oss bli viktig å oppsummere det. Domstolen er også trent i dette, og jeg har inntrykk av at de følger godt med, sier statsadvokat Trude Elisabeth Sparre til Dagbladet.

Statsadvokaten sier aktoratet ikke kommer til å gi svar på alle spørsmålene i saken.

- Det er heller ikke uvanlig at det er slik. Et ferskt eksempel er Sigrid-saken, der det heller ikke er svar på hvor, når og hvordan drapet skjedde. I denne saken er heller ikke det det avgjørende, men det totale bevisbildet, sier statsadvokat Sparre.

Annerledes syn Kvinnen nekter straffskyld for å ha drept mannen. Forsvarerne hennes tolker kaffekvernbeviset, og mange av de øvrige sporene i saken, annerledes.

- Vi ser på kaffekverna som noe som kan være plassert der for å skape en mistanke, sier Westeng.

Forsvarerne mener flere av bevisene i saken ble plantet av Asheim selv, for å få kona dømt for drap etter at han tok livet av seg.

- Vi mener å kunne sannsynliggjøre at han var hjemme i halv to-tida om natta før bilen brant, og gjorde en del innretninger, som er en del av bevisførselen. Kaffekverna er en del av det, sier forsvarer Anders Westeng til Dagbladet.

Han mener det er en spesiell sak.

- Etter vårt syn er det ikke noen bevis for at han er drept. Man kan ikke påvise noen dødsårsak, om han var i live eller død da bilen brant, og det er ikke noe som knytter henne til stedet. Samtidig mener vi det er ting på åstedet, som ølbokser og sigarettsneiper, som tyder på at han var i live da bilen tok fyr, sier Westeng og legger til: 

FUNNET HER: I denne utbrente bilen fant politiet den døde direktøren. Hans kone er tiltalt for å ha drept ham. Foto: Politiet
FUNNET HER: I denne utbrente bilen fant politiet den døde direktøren. Hans kone er tiltalt for å ha drept ham. Foto: Politiet Vis mer

- Jeg opplever at etterforskningen har vært innrettet mot å finne belastende ting for henne. 

Fant narkotiske stoffer i melkeskummer I tillegg til kaffekverna fant fant etterforskerne en drikkeflaske på kjøkkenet i familiens hjem, hvor det ble funnet rester av alkohol, kodein og diazepam. Det ble også funnet stoffrester bl.a. i ei Lerum saftflaske og en melkeskummer.

I tillegg til stoffrestene funnet inne i huset fant politiet også emballasjen til engangshansker, som tiltalte kjøpte samtidig med bensinkanna tirsdag 26. mars, i søpla i uteboden. På emballasjen har politiet funnet spor av kodein, diazepam, amfetamin og metamfetamin.

Den drapstiltalte kvinnen nekter hardnakket for å ha kjennskap til hvordan medikamentene kunne havnet i kaffekverna, flaskene og melkeskummeren.

Aktoratet mener 53-åringen drepte ektemannen på grunn av den opprivende barnefordelingssaken de lå oppe i. Mens hun ville ha delt omsorg for de tre yngste barna, ville han at de skulle plasseres i fosterhjem hos hans familie på Vestlandet. Da parets eldste datter forklarte seg i forrige uke, beskrev hun fryktelige oppvekstforhold med vold og trusler. Så seint som uka før Asheim ble funnet død, var ekteparet i møte hos fylkesnemnda for sosiale saker.

Påvirket vitne I retten i dag vitnet blant annet en kvinne som sonet sammen med den nå drapstiltalte kvinnen. 

Hun forklarte seg om en tekstmelding hun sendte til en venninne av den drapstiltalte etter at hun slapp ut av fengsel i fjor sommer:

- Kan du kontakte hennes polske kusine som bodde hos henne en periode, og si at hun skal endre på noe, holde seg til sin første forklaring, huske minst mulig og fortelle minst mulig til politiet, het det i tekstmeldingen. 

Den drapstiltalte kvinnen har erkjent delvis straffskyld for dette forholdet, og den tidligere medfangen er dømt til 90 dagers fengsel for vitnepåvirkning. Kvinnen sa i retten dag at hun ikke oppfattet tekstmeldingen hun sendte som uheldig.

- Det ville vært mer spekulativt hvis hun hadde sagt «hold deg til den femte forklaringen» eller noe sånt, sier hun. 

- Jeg forstod på henne at kusina hadde endret på forklaringene sine. Jeg forstod at hun syntes det ikke var gunstig at hun ble presset av politiet til å forklare seg, sier kvinnen i retten. 

Den 42 år gamle kusinen, som var hushjelp i familiens hjem i Tranby, er siktet for å skjule beviser i saken. Hun skulle egentlig forklare seg i Drammen tingrett i går, men dukket ikke opp. Ifølge VG fikk retten i stedet høre kvinnens politiforklaring. Retten fikk da også høre at kvinnen ringte kusinen fra politiets avhørsrom og sa «ta klærne hans, ta luen hans».

Politiet fant for øvrig kusinens DNA på kaffekvernen på kjøkkenbordet.