UTRADISJONELL ETTERFORSKNING: Kripos mener betaling av den ulovlige narkotikaen er gjort ved såkalt virtuell valuta. Handelen, som har foregått på anonymiserte netteverkstjenester, gjør etterforskningen vanskelig for politiet. Her politiadvokat Richard Beck Pedersen. Foto: Kripos (innfelt), Jon Olav Nesvold/NTB scanpix
UTRADISJONELL ETTERFORSKNING: Kripos mener betaling av den ulovlige narkotikaen er gjort ved såkalt virtuell valuta. Handelen, som har foregått på anonymiserte netteverkstjenester, gjør etterforskningen vanskelig for politiet. Her politiadvokat Richard Beck Pedersen. Foto: Kripos (innfelt), Jon Olav Nesvold/NTB scanpixVis mer

Politiet mener fire norske narkoselgere har omsatt for millioner i virtuell valuta på mørkenettet

Mener de fire er sentrale i narkosalg til hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire menn mellom 28 og 31 år er pågrepet og siktet i narkoaksjonen «Det mørke nettet», mistenkt for salg av narkotika på anonymiserte nettjenester. Alle de fire er siktet for grov overtredelse av narkotikalovgivningen.

Mørkenettet er en tjeneste som via kryptering gjør at brukerne i stor grad kan skjule sin identitet for myndighetene.

Kripos har hatt en pågående aksjon der fire menn har blitt pågrepet, og de har beslaglagt en stor mengde materiale som skal gjennomgås. I tillegg har politiet avdekket en narkotikaplantasje. Politiet mener det er solgt flere ulike typer stoffer, deriblant narkotika som vokser på planter og pulverstoff.

Millionbeløp i virtuell valuta Politiet mener de fire mennene, som er pågrepet i Skien og Oslo har omsatt for millionbeløp som følge av narkotikasalget.

- Akkurat nå etterforsker vi salg som er gjort i Norge. Det er flere internasjonale markedsplassser for ulovlig salg på dypnettet, men foreløpig vil jeg ikke si om dette er deres egen portal eller en større markedsplass, sier Eilif Ofigsbø, avdelingsleder for teknologi og operative tjenester i Kripos, til Dagbladet.

Omsetningen på disse anonymiserte tjenester foregår hovedsaklig med virtuell valuta. Den mest populære av disse er den digitale valutaen Bitcoin, som spres i et nettverk av likestilte brukere og som har blitt milliardindustri på får år.

- Vi mener betalingen har funnet sted ved virtuell valuta, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos til Dagbladet.

I praksis kan utbyttet selgerne ha tatt for salget, være kraftig kryptert i egne Bitcoin-lommebøker. Politiet mener nettverket har solgt narkotika i hele landet og tjent millioner på virksomheten de mener har pågått over ei tid.

Utradisjonelle metoder En av de mer kjente lignende sakene i Norge, der ulovlige midler har blitt solgt på lukkede nettverk, er Anabolic Forum-saken. Kripos står nå også overfor en stor oppgave med å gjennomgå de store beslagene som er tatt av datautsyr og narkotika.

- Det har vært en del utradisjonelle metoder i etterforskningen, som har pågått ei tid nå. Det er blant annet vanskelig for oss å få tilgang, og vi har ikke tilgang på den kommunikasjonen aktørene i nettverket har hatt på det anonymiserte nettet, sier Beck Pedersen til Dagbladet.

Politiet ønsker foreløpig ikke å si noe om de fire siktede, men Beck Pedersen til til Dagbladet at de har en kompetanse på data utover det vanlige. Flere av de siktede er av politiet ansett som sentrale i norsk sammenheng når det gjelder salg av forbudte stoffer på nettet.

Viktig å ta Antall brukere på anonymiserte nettverk har steget enormt de siste åra. Ifølge avdelingsleder Ofingsbø har antall brukere på det anonymiserte nettverket Tor steget fra 238 000 i 2013 til 2,3 millioner brukere i fjor.

- Noen bruker det av legitime grunner, men det er veldig viktig å slå ned på de som driver med ulovlige aktiviteter der. De skal ikke kunne operere fritt på anonymiserte nettverk, sier Ofingsbø til Dagbladet.

Han sier politiet i større grad satser på tilstedeværelse på internett, og at denne aksjonen kommer som følge av det.

- Etterforskningen er kompleks og tidkrevende, men det er viktig å vise at man også kan bli tatt på det anonymiserte nettet, sier han.

NARKOSAK:
Politiadvokat Richard Beck Pedersen (t.v.) og avdelingsleder for teknologi og operative tjenester i Kripos Eiliv Ofigsbø (t.h.) holdt i dag en pressekonferanse etter at Kripos de siste dagene pågrepet fire personer for produksjon og salg av narkotika via internett. Flere av de siktede anses som sentrale i norsk sammenheng når det gjelder salg av narkotika via det mørke nettet.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NARKOSAK: Politiadvokat Richard Beck Pedersen (t.v.) og avdelingsleder for teknologi og operative tjenester i Kripos Eiliv Ofigsbø (t.h.) holdt i dag en pressekonferanse etter at Kripos de siste dagene pågrepet fire personer for produksjon og salg av narkotika via internett. Flere av de siktede anses som sentrale i norsk sammenheng når det gjelder salg av narkotika via det mørke nettet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer