Politiet mener Litvinenko ble drept

Forgiftningen etterforskes som drap, opplyser britisk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva (NTB-Reuters-AFP): Forgiftningen av den russiske avhopperen Aleksandr Litvinenko etterforskes som drap, opplyser britisk politi.

- Det er viktig å understreke at vi ikke har trukket noen konklusjoner om metodene som ble brukt, motivet eller identiteten til dem som kan være ansvarlige for Litvinenkos død, heter det i uttalelsen fra Scotland Yard.

Britiske etterforskere, som nå befinner seg i Moskva, avhørte onsdag det viktige vitnet Dmitrij Kovtun, en av minst to russere som møtte Litvinenko 1. november i London, samme dag som han ble syk.

Både britisk politi og representanter for den russiske påtalemyndigheten var til stede under avhøret.

Den andre russeren som traff Litvinenko denne dagen, tidligere KGB-agent Andrej Lugovoj, er imidlertid ennå ikke avhørt, ifølge Lugovojs advokat.

Lugovoj har gjennomgått medisinske undersøkelser den siste tiden på grunn av mistanker om at han selv er utsatt for stråling fra polonium-210, isotopen som tok livet av Litvinenko.
Stråling på fly
Britisk politi er interessert i å snakke med Lugovoj fordi det er funnet spor av polonium-210 på flyene til British Airways som han brukte da han reiste til London, på hotellet der han bodde og på stadionet til fotballklubben Arsenal der han også var.

Det er fortsatt uklart hvor mye britisk politi får gjort i Moskva etter at den russiske statsadvokaten Jurij Tsjaika tirsdag nærmest gjorde britene til observatører ved å beslutte at russiske myndigheter skal gjennomføre alle avhør i forbindelse med saken.


- Neppe på sushibar
Den tredje personen som Litvinenko møtte den dagen han ble syk, italieneren Mario Scaramella, ble onsdag utskrevet fra et sykehus i London. Det er funnet små mengder polonium-210 i kroppen hans, men han viser ingen tegn til forgiftning.

Scaramella mener at Litvinenko neppe ble forgiftet på sushibaren hvor de to spiste sammen ettersom det ikke skjedde noe bemerkelsesverdig under måltidet, og fordi ingen andre personer var til stede.

- Aleksandr var alltid på vakt. Og tatt i betraktning at jeg overlevde og føler meg frisk, så tror jeg ikke at jeg også var et mål, det er viktig å understreke det, sier Scaramella til CNN online.

(NTB)

-DREPT: Alexander Litvinenko var tidligere KGB-spion og forfatter av boka «Blowing Up Russia». Foto:  AP/Scanpix
-DREPT: Alexander Litvinenko var tidligere KGB-spion og forfatter av boka «Blowing Up Russia». Foto: AP/Scanpix Vis mer