SKREKKJELLER: Politiet i Vestoppland mener en mann i 40-åra planla å holde barn fanget i kjelleren. Foto: Politiet
SKREKKJELLER: Politiet i Vestoppland mener en mann i 40-åra planla å holde barn fanget i kjelleren. Foto: PolitietVis mer

Politiet mener mannen i 40-åra planla å holde barn fanget i denne kjelleren

- Vi er fornøyde med at vi kan ha avverget at straffbare handlinger ble begått der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann i 40-åra i Vestoppland er siktet for forsøk på frihetsberøvelse. Mannen ble pågrepet i mai, skriver TV2.

Ifølge kanalen skal siktede ha funnet barn på sosiale medier, kartlagt hvor de bodde og besøkt flere titalls adresser flere steder i Norge og i Sverige.

- Det er muligheter for at vi har avverget det dette rommet var ment brukt til. Vi er fornøyde med at vi kan ha hindret at det ble begått straffbare handlinger der, sier politiadvokat Julie Dalsveen i Vestoppland politidistrikt til Dagbladet.

Oppsøkte 70 adresser Den siktede mannen skal ha funnet barn via sosiale medier og har oppsøkt rundt 70 adresser i Norge og sverige.

- Det er bekymringsfullt, men ikke avdekket noe under etterforskingen som tilsier at det er allerede var skjedd noe på dette rommet (kjelleren journ. anm.) eller i tilknytning til adressene som var lagret på siktedes GPS - ei heller i forbindelse med de leiebilene politiet er kjent med at siktede har disponert. Det dreier seg om rundt 40 adresser i Sverige og 30 adresser i Norge som er lagret på denne GPSen, sier Dalsveen.

Politiet har oversikt over 48 leiebiler siktede har disponert i perioden 2011 til 2014. Interpol og svensk politi har bistått i arbeidet med å avklare om det er knyttet straffbare forhold til disse adressene - noe som ikke er avdekket.

Politiet mener barnerommet siktede har anlagt i kjelleren har muligheter for overvåking.

- Ikke beskytte seg - Politiet har brukt mye ressurser på denne saken  - en sakstype som alltid vil ha høyeste prioritet både hva gjelder ressurser og bruk av politiets metoder, sier Dalsveen.

Hun er opptatt av å forebygge denne type kriminalitet.

- Siktede har sporet opp adresser der det bor unger, leid biler og kjørt mot adressene. Dette bør være et tankekors når folk legger ut opplysninger om seg selv og unga sine på sosiale medier. Dette dreier seg i hovedsak om vanlige bilder som blir brukt til noe annet enn det man ser for seg, sier politiadvokaten og legger til:
 
-  Det er mulig å finne ut mye på internett, og det er viktig å tenke seg om med hensyn til hva man legger ut av bilder og opplysninger da enkelte kan misbruke slik informasjon.
 
- Unger har ikke mulighet til å beskytte seg mot dette.

I KJELLEREN: Politiet er fornøyde med at de kan ha hindret at straffbare handlinger ble begått her. Foto: Politiet
I KJELLEREN: Politiet er fornøyde med at de kan ha hindret at straffbare handlinger ble begått her. Foto: Politiet Vis mer