Politiet mener NAV-ansatt lekket info til kriminelle

Her går politiet til aksjon på et NAV-kontor i Akershus der en saksbehandler (37) er mistenkt for å ha samarbeidet med et tungt kriminelt miljø.

RANSAKING HOS NAV: Her går to sivilkledde polititjenestemenn inn bakveien til NAV-kontoret i Akershus som er 37-åringens arbeidsplass. Foto: TORBJØRN GRØNNING
RANSAKING HOS NAV: Her går to sivilkledde polititjenestemenn inn bakveien til NAV-kontoret i Akershus som er 37-åringens arbeidsplass. Foto: TORBJØRN GRØNNINGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 37 år gammel saksbehandler i NAV i Akershus er nå siktet for medvirkning til bedrageri, etter Straffelovens § 270. Han etterforskes for juks med blant annet sykmeldinger.

Politiet tror også at mannen har gitt et tungt kriminelt miljø tilgang til sensitiv informasjon fra arbeids- og velferdsetaten.

- I forbindelse med etterforskningen av en større narkotikasak framgikk det at en person som jobber i NAV ser ut til å ha benyttet stillingen sin til å bistå andre i bedragerier overfor NAV og kanskje forsikringsselskaper, bekrefter politiadvokat Åse Kjustad Eriksson ved Romerike politidistrikt overfor Dagbladet.

Ransaking hos NAV 37-åringen har vært interessant for politiet i lengre tid og har blitt sett på som en mulig «informasjonsbank» for kriminelle venner.

Dagbladet kjenner til at oslopolitiet tidligere har sett på mannen som en del av miljøet rundt B-gjengen, men han er ikke kjent fra alvorlige straffesaker og skal ikke ha hatt problemer med å få saksbehandlerjobben.

Torsdag morgen oppsøkte sivilkledde politifolk det aktuelle NAV-kontoret med en ransakingsbeslutning. Også mannens bolig i en annen kommune ble gjennomsøkt.

Etter det Dagbladet forstår vil etterforskerne nå saumfare mannens aktivitet i NAV-systemet. Politiet undersøker om mannen har hentet ut informasjon fra for eksempel folkeregisteret som ikke kan forklares med vanlig saksbehandling.

- Det er veldig uheldig om en person i NAV, som vi antar har tilgang på svært mange personopplysninger, har koblinger til et kriminelt miljø. Hva som konkret har skjedd i denne saken er det altfor tidlig å si noe om, understreker Kjustad Eriksson.

Politiet skal i år ha fattet interesse for 37-åringen i forbindelse med overvåkning av den antatte hovedmannen (35) i «amfetaminligaen» som Dagbladet tidligere har omtalt. De to norskpakistanerne  har vært bekjente i mange år.

I selve narkosaken, som NAV-mannen ikke er knyttet til, sitter åtte personer varetektsfengslet og flere andre er siktet.

- Uforstående Etter ransakingene torsdag ble mannen ilagt meldeplikt, men blir ikke framstilt for varetektsfengsling.

37-åringens forsvarer, Karen Forbrigd ved advokatfirmaet Elden, opplyser at den NAV-ansatte nekter straffskyld.

- Jeg vet at politiet nylig ønsket å komme i kontakt med min klient, men han stiller seg uforstående til noen form for bedrageri eller misbruk av interne dokumenter. Vi er heller ikke kjent med at det foreligger anmeldelse fra noen som mener seg bedratt, sier advokaten.

Hun vil ikke kommentere om 37-åringen er konfrontert med lekkasjeanklagene i avhør. Siktede selv ville ikke snakke om saken da Dagbladet ringte ham mandag.

- Kan utnyttes til ran Etterforskerne har ennå ikke oversikt over hvilke NAV-opplysninger som kan være på avveie i saken.

Generelt frykter politiets eksperter på organisert kriminalitet at personopplysninger fra utro tjenere i ulike etater og betrodde selskaper kan bli utnyttet til for eksempel torpedovirksomhet og til å sirkle inn lukrative bytter for vinningskriminalitet.

RANSAKING HJEMME: Sivilkledde politifolk oppsøkte torsdag også boligen til den siktede 37-åringen. Foto: TORBJØRN GRØNNING
RANSAKING HJEMME: Sivilkledde politifolk oppsøkte torsdag også boligen til den siktede 37-åringen. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Det er mer og mer utbredt at kriminelle har kontakter innen offentlig og privat virksomhet og kan utnytte dette til sin fordel gjennom å skaffe opplysninger for å gjennomføre alt fra bedragerier til tyverier, ran og hvitvasking, sier politioverbetjent Harald Engøy ved Romerike politidistrikt.

- Sporbart Fungerende fylkesdirektør Oddvar Paulsen i NAV Akershus bekrefter at han kjenner til den ferske saken.

- Jeg kan bekrefte at politiet har vært på NAV-kontoret i denne kommunen, sier Paulsen til Dagbladet.

Så langt han kjenner til ble ikke NAV varslet om ransakingen på noen måte før polititjenestemennene dukket opp. Paulsen vil ikke kommentere hva politisaken dreier seg om.

På generelt grunnlag opplyser direktøren at mye av de ansattes søkeaktivitet i NAV-systemene blir lagret.

- De legger igjen spor, og hvis vi får noen mistanke  om misbruk kan vi ettergå hvem som har vært inne på hvilken sak, sier Paulsen.

Ifølge ham varierer saksbehandlernes tilgang helt etter hvilke oppgaver de har. I utgangspunktet skal de kun ha adgang til personopplysninger om innbyggerne i kontorets kommune.

- Vi har flere sikkerhetsrutiner og sperrer for hvilke saker den enkelte kan behandle. I tillegg legger vi stor vekt på å vurdere personlig egnethet og holdninger ved ansettelser, sier Paulsen.

- Er dere godt nok forberedt på at kriminelle aktivt jakter på informasjon fra deres systemer?

- Jeg vil absolutt si at vi er oppmerksom på det. Vi har veldig strenge rutiner på taushetsplikt og håndtering av sensitive personopplysninger, sier direktøren.

BEKJENTE: Politiet mener kontakten mellom den NAV-ansatte 37-åringen (t.h.) og blant andre en narkosiktet 35-åring (t.v.) kan knyttes til bedragerisaken. Her er de to på en fest for noen år tilbake.
BEKJENTE: Politiet mener kontakten mellom den NAV-ansatte 37-åringen (t.h.) og blant andre en narkosiktet 35-åring (t.v.) kan knyttes til bedragerisaken. Her er de to på en fest for noen år tilbake. Vis mer