Politiet mener portugiseren ville drepe to på Ensjø. Én av dem slapp unna

Mener han planla dobbeltdrap.

DRAP: Store politistyrker lette etter gjerningsmannen etter skyteepisoden i august 2012. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DRAP: Store politistyrker lette etter gjerningsmannen etter skyteepisoden i august 2012. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den portugisiske mannen som er varetektsfengslet for å ha skutt og drept B-gjengmedlemmet Aqeel Shazad (31) på Ensjø i Oslo i 2012, er også siktet for overlagt drapsforsøk på Shahzads venn, som var med 31-åringen på bensinstasjonen der han ble drept.

- Han var der, og opplevde det som at han også ble forsøkt drept, men klarte å komme seg unna, sier bistandsadvokat Jan Christian Kvanvik til Dagbladet.

Bestillingsdrap Politiets hovedteori er at portugiseren var leid inn av kriminelle for å drepe gjengmedlemmet Shazad. De mener mannen også ville drepe 31-åringens kamerat.

- Han er siktet for overlagt drap og overlagt drapsforsøk, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland til Dagbladet.

Gjerningsmannen avfyrte minst tre skudd.

Politiet mener attentatet var godt planlagt. Portugiseren kom til Norge i 2011, men stakk fra landet kort tid etter drapet. Han har vært etterlyst internasjonalt, og ble pågrepet i Nederland.

- Han har hatt tiltro til at politiet skulle oppklare saken, men opplevd det som belastende å vente i to år mens en gjerningsmann har gått fri. Han er glad for at det har skjedd en pågripelse, sier bistandsadvokat Kvanvik.

Kriminelle i avhør Den draps- og drapsforsøksiktede mannen er ikke tidligere straffedømt i Norge. Han forsvant ut av landet kort tid etter drapet.

Politiet har snakka med så mange som mulig mannen kan ha hatt kontakt med med i Norge i jakten på å finne ut hvor han kan befinne seg.

Etter det Dagbladet erfarer har minst to tunge kriminelle i Oslo vært i lange politiavhør om saken, uten at det har ført til pågripelser før nå.

- Drapet har bakgrunn i en konflikt i det kriminelle miljøet. Det var planlagt og målrettet, sa politiadvokat Tina Bjarkø Helleland etter at mannen ble fengslet i går.