Politiet mener Princ Dobroshi er Norges farligste mann

TYRISTRAND (Dagbladet): Princ Dobroshi (37) regnes som Norges farligste mann. I fire år har han sittet totalt isolert. Han rømte fra fluktsikre Ullersmo, etter tre år ble han arrestert i Praha. Fram til han løslates i år 2010 vil han være en av Norges mest bevoktede fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bare tull at jeg har smuglet narkotika. Flere hundre kilo heroin i året? Hvor er bevisene? sier kosovoalbaneren.

Dagbladet møtte mannen som norske justismyndigheter har dømt til 14 års fengsel og ynder å framstille som verstingenes versting. Bak lås og slå i Ringerike kretsfengsel ved Tyrifjorden teller mannen fra Peja i Kosovo dager.

En dag skal også Princ Dob-roshi løslates.

Sentral possisjon

Norsk politi mener kosovoalbaneren Princ Dobroshi har en sentral posisjon i de kriminelle ligaene som har forsynt Norge med flere hundre kilo heroin de siste åra.

Dommer i flere land og politiets egen etterretning har konkludert med at etniske albanere og kosovoalbanere i løpet av få år har overtatt herointrafikken til Europa.

Ligaene skal ha tjent flere hundre millioner kroner. Noe av pengene skal ha blitt brukt til å finansiere krigen mot serberne. Internasjonalt politi mener at også store beløp er hvitvasket.

Monsteret

Princ Dobroshi flirer rått når han blir konfrontert med politiets etterretningsopplysninger.

- Hør her, dette er bare tull. Jeg ble tatt i Norge i 1993. Men ikke med narkotika. Jeg var pengekurer. Tror du virkelig at jeg hadde vært kurer, dersom det var jeg som var narkokongen? Det blir bare for dumt, sier Princ iltert.

I stolen ved siden av Princ - i besøksrommet i kretsfengselet - sitter advokat John Christian Elden. Han har de siste åra vært kosovoalbanerens forsvarer. Nå jobber de med å få straffesaken gjenopptatt.

- Da jeg ble dømt, slengte statsadvokaten ut påstander om at jeg var dømt for drapsforsøk i Tyskland. De framstilte meg som et monster, sier Princ.

- Vi mener å ha funnet flere opplysninger som kan sette saken i et nytt søkelys. Det viser seg at Dobroshi var siktet for drapsforsøk og at saken ble henlagt, sier Elden.

Sammen med privatetterforsker Tore Sandberg er Elden på det nærmeste klar til å sende begjæringen om gjennopptakelse til retten. Advokaten har også på oppfordring fra Princ vurdert flere avisoppslag og blant annet et intervju med politidirektør Ingelin Killengreen, for å se om det er grunnlag for å kreve erstatning for påståtte udokumenterte påstander.

Nytt ansikt?

Borgarting lagmannsrett og Høyesterett dømte Dobroshi. I lagmannsretten fikk han 15 år, en dom Høyesterett seinere fastsatte til 14 års fengsel.

- Jeg ble tatt for ingenting. De dømte meg angivelig for at jeg skulle motta fem kilo heroin, hevder 37-åringen, som i januar 1996 rømte fra fluktsikre Ullersmo.

Først tre år seinere - i februar 1999 - klarte norsk politi å arrestere ham i samarbeid med sine tsjekkiske kollegaer i Praha. Da ble han også beskyldt for å ha endret utseendet sitt hos en plastikk-kirurg. Denne beskyldningen bare fnyser han av:

- Nesa brakk i en fotballkamp. Derfor måtte jeg operere den.

- Hvorfor ser du annerledes ut nå da?

- Siden jeg ble arrestert i 1993 har jeg lagt på meg 15 kilo. At jeg har fått nytt ansikt er bare tull.

Feil Princ

Selv hevder Princ at en gedigen misforståelse kan være årsaken til at narkotikapolitiet tror han er en farlig mann.

- I Tsjekkia sitter en mann fengslet. Han har kallenavnet Princ. Myndighetene må ha tatt feil av ham og meg. I Tsjekkia fant de bevist at han (den andre «Princ, red.anm.) har smuglet over 500 kg heroin, sier Princ Dobroshi.

- Jeg har ingenting med narkotika å gjøre. Det er norske myndigheter som sprer skitten propaganda om meg.

- Hvorfor skulle norske myndigheter ha interesse av å spre løgn om deg?

- Jeg forstår det ikke.

- Kommunistregime

Etter å ha sittet isolert i flere år, deltar nå 37-åringen i fangefellesskapet i Ringerike kretsfengsel.

Og han er stjerneklar når han beskriver innsatte i norske fengsler:

- Norge er som et kommunistregime. Mange sitter uskyldig i fengsel. Er du utlending, som meg, da er du per definisjon skurk, sier Princ mens hans rister på hodet.

Når Princ Dobroshi en gang blir løslatt fra fengselet, vil han være ferdig med Norge.

- Norge er ikke noe land jeg vil være i. Selv om jeg skal bevise min uskyld, ønsker jeg ikke å være i et land hvor uskyldige blir kastet i fengsel.

SENTRAL: Norsk politi mener Princ Dobroshi har hatt en sentral rolle i innførselen av heroin til Norge. Dette benekter han selv pådet sterkeste: - Jeg har ingenting med narkotika å gjøre. Det er norske myndigheter som sprer skitten propaganda om meg.