FORSVARER: Advokat Ketil Magnus Berg ved advokatkontoret Furuholmen.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FORSVARER: Advokat Ketil Magnus Berg ved advokatkontoret Furuholmen. Foto: Tomm W. Christiansen/DagbladetVis mer

Politiet mente den albanske mannen (30) fikk for lav straff, og anket. Så sendte de ham ut av landet før saken skulle opp

Sendt ut i oktober i fjor, anken trukket i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26. juli i fjor ble 30 år gammel albaner stoppet av politiet i en rutinekontroll på E18 ved Lysaker utenfor Oslo.

Politiet oppdaget raskt at mannen hadde innreiseforbud til Norge, pågrep ham og satte ham i varetekt.

Noen måneder senere ble han dømt til fire måneders fengsel for brudd på innreiseforbudet i Asker og Bærum. Altfor lav straff, mente påtalemyndigheten, og anket dommen. Ankesaken skulle egentlig opp 10. april. Men det blir ikke noe av. Politiet hadde allerede i oktober i fjor sendt mannen de mente fikk for lav straff ut av landet.

Først 16. mars ble anket trukket.

Forsvarer: Riktig dom - Jeg er fornøyd med at påtalemyndigheten har trukket anken sin. Jeg har helt tiden ment at tingrettsdommen var riktig, og mener saken aldri burde ha vært anket, sier mannens forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg.

Han mener også at anken burde vært trukket langt tidligere.

- De har latt ham ha trusselen om en ankesak hengende over seg lenge. Her burde de ha ryddet opp, og trukket den da de sendte ham ut av landet, sier Berg til Dagbladet.

- Prinsipielt Politiets problem var at mannen etter hvert hadde sittet like lenge i varetekt som dommen han fikk i tingretten. De risikerte dermed såkalt oversoning.

- Vi anket fordi vi mener han skulle hatt minst et års ubetinget fengsel, som er normalstraffen lovgiver har lagt opp til ved førstegangsbrudd på innreiseforbud. Det var viktig for oss å anke dommen, slik at nivået ikke blir så lavt som denne dommen legger opp til. Samtidig mente vi at det ikke var formålstjenlig at han skulle løslates og fortsette å være i Norge hvis vi ikke hadde kontroll på ham i og med at han var utvist, sier Morten Reppen, politiinspektør og fungerende leder for Utlendings- og forvaltningsavdelingen i Asker og Bærum politidistrikt.

- Vi kan forstå at det kan framstå litt rart fra utsiden, men vi har forsøkt å være prinsipielle i både straffesaken og utvisningssaken, fordi det er viktig for oss. Vi merker oss at lagmannsretten slapp vår anke gjennom til behandling.

Han henviser spørsmål om hvorfor anken ble droppet til statsadvokat Erik Førde. Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Førde før påsken.

Besøkte kjæresten Mannen ble opprinnelig utvist fra Norge i fem år i mars 2013. Han har jobbet periodevis som maler i Norge siden 2009, men ble utvist fordi han ble ilagt et forelegg av politiet på Romerike for å ha jobbet uten arbeidstillatelse i lengre perioder.

I retten i fjor høst forklarte mannen at han møtte sin nåværende kjæreste, en litauisk kvinne som bor og jobber i Norge, da han bodde her. De to ferierte sammen i Albania sommeren 2014, forlovet seg, og han bestemte seg for å besøke henne senere samme sommer, selv om han hadde innreiseforbud. Han trodde det ikke gjaldt for et kort feriebesøk, og erkjente i retten «uaktsom overtredelse av innreiseforbudet», noe aktor godtok i retten.