Politiet mistenker at bakmennene har gitt ofrene beskjed om hva de skal si til politiet

- Vi undersøker hva som er instruerte forklaringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Politimester Bjørn Vandvik ved Romerike politidistrikt opplyste på en pressekonferanse i ettermiddag at totalt 18 personer er pågrepet og siktet i Lime-saken.

Politiet har samarbeidet tett med Skatteetaten, NAV, Næringsetaten og tollvesenet i saken, og mener at dagligvarekjeden Lime er blitt brukt til flere former grov kriminalitet. Ti av de pågrepne er siktet for menneskehandel, fire for grovt heleri og fire for grovt bedrageri, og etterforskerne tror Lime-kjeden er blitt brukt til å stikke unna store summer - og at menneskehandelofre fra Nepal og Pakistan har jobbet i butikkene.

- Denne saken har avdekket en profittbasert og strukturert utnyttelse av både offer og samfunnet. Det mest alvorlige er den grove utnyttelsen av mennesker i en sårbar situasjon, sier Vandvik.

Politiet ville ikke si nøyaktig hvor mange, men mener at en rekke personer fra Nepal og Pakistan ble tvunget til å jobbe i Lime-butikker for å betale bakmenn for reisen til Norge - samtidig som ID-papirene deres ble holdt tilbake.

- Dette er personer som er svært lett å utnytte. De har ikke nettverk i Norge, og risikerer svært mye, sier Vandvik.

Instruerte forklaringer Politiinspektør Åsmund Yli har vært sentral i etterforskningen av saken. En viktig del av hans og kollegenes jobb nå er å avhøre de Lime-ansatte. Politiet mistenker at bakmennene har gitt ofrene beskjed om hva de skal si til politiet.

- Vi jobber med å finne ut hva som er instruerte forklaringer, og hvem som er reelle ofre, sier Yli til Dagbladet.

Han sier politiet vurderer om ofrene skal få beskyttelse, såkalt refleksjonsperiode. Det er en midlertidig oppholdstillatelse for å gi ofre for menneskehandel tilstrekkelig trygghet i en vanskelig situasjon.

Største noensinne 150 tjenestemenn gjennomførte i dag en koordinert razzia på hele Østlandet mot dagligvarekjeden Lime.

Saken startet med at Skatteetaten undersøkte et par butikker for mistanke om svart arbeid. Snart ble det klart at saken trolig hadde et langt større omfang.

- Det er den største saken vi har hatt noen gang, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst til Dagbladet.

Dataeksperter Skatteetaten har blant annet koblet inn dataeksperter fra hele landet for å finne ut hvordan de siktede skal ha sluset unna penger fra dagligvaredriften.

- I dagligvarebransjen finnes det mye kontantomsetning, og vi har sett manipulasjon av kassaaparater. Dataekspertenes oppgave er å finne ut hvor stort omfanget har vært.

Under etterforskningen mener politiet og kontrolletatene også å ha avdekket skatteunndragelse, bedrageri fra Nav, lånebedrageri, bruk av andres identitet og skimming.