Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet mistenker jugoslaviske eks-soldater

Etter det avanserte helikopterranet av tellesentralen i Stockholm.

KOM I HELIKOPTER: Den profesjonelle utførelsen av ranet får politiet til å mistenke at tidligere jugoslaviske soldater står bak. Foto: EXPRESSEN
KOM I HELIKOPTER: Den profesjonelle utførelsen av ranet får politiet til å mistenke at tidligere jugoslaviske soldater står bak. Foto: EXPRESSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||STOCKHOLM (Dagbladet): Politiet i Stockholm jobbet i natt ut fra en teori om at ranerne kan ha østeuropeisk bakgrunn. En av det svenske politiets teorier er at det dreier seg om ei gruppe der en eller flere har tilhørt militære enheter i det tidligere Jugoslavia.

Det var onsdag morgen at tungt bevæpnede ranere sprengte seg med militær presisjon ned gjennom taket på pengetransportsentralen G4S  i Västberga utenfor Stockholm. Deretter flyktet de i helikopter.

Stockholmspolitiet har gjort grundige tekniske undersøkelser både i tellesentralen, i helikopteret og i politihangaren der ranerne på forhånd hadde satt ut noe som så ut som bomber.

Så langt har ikke undersøkelsene gitt resultater. Krimeksperter i Sverige var i går overbeviste om at utbyttet ikke vil komme til rette.

Slapp fri
Flere av de 21 ansatte ved G4S gråt da de ble ført ut i en ventende buss etter ransdramaet.

— De trodde de skulle bli drept og de hadde ikke noe sted å flykte, forteller personer i nær relasjon til en av de ansatte.

Mange av de 21 så hva som skjedde da de organiserte ranerne tok seg inn i tellesentralen. Ranet var over på 20 minutter, men det var de verste minuttene i deres liv.

— Når de heretter får høre noen slå i stykker et vindu eller hører en eksplosjon, vil de naturligvis reagere, sier pressetalsmann Kjell Lindgren i politiet i Stockholm.

De ansatte befant seg på ulike steder i bygget da de bevæpnede ranerne kom. Men ingen kunne unngå å høre de mange eksplosjonene. Flere forsøkte å flykte, mens andre prøvde å gjemme seg.

— Det er bra at de rakk å gjemme seg. Dette var ikke personer man vil ende opp i en konfrontasjon med, sier Lindgren.

En ansatt klarte ikke å komme seg unna ranerne.

— Det fantes ingen steder å gjemme seg. Bygningen har ingen vinduer å flykte gjennom, sier en person som har et familiemedlem som er ansatt på verdisentralen.

Siktet mot kameraet
Vedkommende var i går kveld svært preget av dem som skjedde, men fortalte om tida inne i bygningen.

— Det var veldig dramatisk og at de trodde de skulle bli drept, forteller personen.

Vitnet forteller til Expressen at ranerne virket svært godt organiserte, og det så ut som om de kjente bygget i minste detalj. For å skremme de ansatte siktet de med automatvåpnene mot overvåkingskameraene i bygget. Det ble oppfattet som et signal om at ingen prøve seg på noe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media