Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet mistenker pågrepet 37-åring for å være serievoldtekts­mann - utvider siktelsen

Politiet mistenker mannen for å ha fulgt etter kvinner på vei hjem, og forsøkt å overfalle dem i det låste seg inn hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 37 år gammel mann ble fredag pågrepet for forsøk på overfallsvoldtekt vest i Oslo i slutten av februar. I dag ble mannen framstilt for varetektsfengsling bak lukkede dører, og ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkelsesforbud.

Mannen er nå siktet for det politiet mener er fire voldtektsforsøk av unge kvinner i Oslo sentrum og på Grünerløkka.

Det opplyser Oslo politidistrikt på en en pressebriefing i ettermiddag.

Han sjekkes samtidig opp mot lignende anmeldelser Oslo-politiet har mottatt.

Nekter voldtektsforsøk

De fire kvinnene skal ha blitt angrepet i det de låste seg inn i sine boliger om kvelden. Politiet mistenker at 37-åringen skal ha fulgt etter kvinnene, og at dette skal ha vært den siktedes modus.

Alle kvinnene skal være i 20-åra og var på vei hjem fra byen om natta, da overfallene skjedde.

Han skal erkjenne at han har utøvd vold mot kvinnene, men nekter for å ha forsøkt å voldta dem. De fire sakene strekker seg i tid fra rett før nyttår til i vår.

I retten forklarte siktede at han kvelte de fornærmede kvinnene til de besvimte, men deretter forlot gjerningsstedet.

Retten var ikke enig med politiet at det var overveiende sannsynlig at mannen skal ha forsøkt å voldta de fornærmede. Mannen samtykket imidlertid selv til fengsling.

Bred etterforskning

Seksjonsleder Kari-Janne Lid i Oslo-politiet forteller at politiet i flere måneder har etterforsket flere overfall mot unge kvinner i området Oslo sentrum og på Grünerløkka.

Hun fortalte at de har etterforsket saken bredt og Oslo-politiet begynte et etterforskningsprosjekt i begynnelsen av året. Politiet så nemlig en likhet i flere anmeldte saker.

I etterforskningen har politiet blant annet innhentet teledata og kartlagt rutene til de fornærmede ved hjelp av video.

- Vi forventer at siktelsen blir utvidet, sier Lid til Dagbladet, uten å ville gå inn på hvor mange anmeldelser de har mottatt.

Gjennombruddet i saken kom fredag. Da pågrep politiet den aktuelle mannen på sin egen bopel i Øst politidistrikt, etter at de i løpet av etterforskningen har klart å identifisere ham.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller til Dagbladet at de har flere saker de sjekker opp mot siktede.

ETTERFORSKER 37-ÅRING: Seksjonsleder Kari-Janne Lid og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby orienterte pressen om saken mandag ettermiddag, på Oslo polithus. Foto: Karin Madshus / Dagbladet
ETTERFORSKER 37-ÅRING: Seksjonsleder Kari-Janne Lid og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby orienterte pressen om saken mandag ettermiddag, på Oslo polithus. Foto: Karin Madshus / Dagbladet Vis mer

Lid bekrefter at politiet også har sjekket den aktuelle mannen ut av flere saker politiet har gått gjennom.

Det dreier seg om saker hvor moduset til gjerningspersonen skal ha likhetstrekk med moduset til de fire sakene politiet mener er voldtektsforsøk.

- Moduset er likt, og derfor er de en del av etterforskningsprosjektet, sier Hjort Kraby til Dagbladet.

- Kvinnene vi tenker at kan ha informasjon som er verdifull, ved siden av de som har opplevd et overfall, er kvinner som kan ha opplevd å bli forfulgt av noen på nattestid, og på så måte opplevd noe ubehagelig, sier Hjort Kraby.

Etterlyst siden februar

Den antatte gjerningsmannen har vært etterlyst av politiet siden ugjerningen fant sted og ble først pågrepet fredag 8. juni. Mandag blir han fremstilt for varetektsfengsling, skriver Nettavisen.

- Mannen ble pågrepet uten dramatikk. Det dreier seg om et forsøk på en overfallsvoldtekt. Det har vært elementer av vold mot den fornærmede kvinnen, og mannen har hatt til hensikt å ha sex med henne, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt.

Mannens forsvarer, advokat Sidsel Katralen, ønsker ikke å kommentere saken.

Den fornærmede kvinnen, som er i 20-årene, anmeldte hendelsen umiddelbart etter at den skal ha funnet sted.

Oslo politidistrikt opplyser at mannen er siktet for flere voldtektsforsøk.

Tidligere dømt for voldtekt

Mannen er tidligere dømt for voldtekt. I 2013 dømte Borgarting lagmannsrett ham til fire års fengsel der ett år ble gjort betinget for en voldtekt i 2010.

I tingretten i 2012 ble han dømt til tre års fengsel.

Straffeskjerpelsen i lagmannsretten var fordi voldtekten skjedde bare dager før det ble iverksatt straffeskjerpende endringer i voldtektssaker.

37-åringen er også tidligere dømt for vold.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!