Justisminister Mæland om tvangsbruk i politiet:

- Politiet mister ikke virkemidler ved rusreform

Justisminister Monica Mæland ønsker en gjennomgang av politiets tvangsbruk i mindre narkotikasaker velkommen. Nå gir hun sitt første intervju etter Riksadvokatens klargjøring av ransakingsreglene.

RANSAKING: Politiets ransakingspraksis har kommet på dagsorden i forbindelse med diskusjonen om rusreformen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
RANSAKING: Politiets ransakingspraksis har kommet på dagsorden i forbindelse med diskusjonen om rusreformen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister Monica Mæland var torsdag kveld kalt inn på Stortinget av Nicholas Wilkinson (SV) for å bekrefte at det i dag er ulovlig for politiet å ransake mobiltelefon og hjem i møte med brukere av illegale rusmidler.

Mæland understreket at det selvsagt ikke skal herske tvil om politiets tvangsbruk og ønsket både Wilkinsons interpellasjon, Riksadvokatens klargjøring og politiets pågående gjennomgang av praksis velkommen.

- Vil politiet miste straffeprosessuelle virkemidler (tilgang til ransaking) av betydning ved en rusreform?

- Nei, politiet mister ikke virkemidler med en rusreform, og det har jeg nettopp redegjort for i Stortinget, sier Mæland.

- Hva sier det deg når så mange høringssvar fra politidistrikter og polititjenestefolk har sagt nettopp dette i debatten om rusreformen?

- Det er jeg også uenig i. Så er denne debatten i dag ikke knyttet til det, interpellasjonen handler om det har foregått ulovlig ransaking. Det har vært mange og ulike syn i denne debatten. Når debatten er kommet opp, så er det viktig for meg å avdekke fakta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer