Politiet nådde ikke fram i tide

STOKKE (Dagbladet): Det dødelige sammenstøtet nær Stokke sentrum natt til lørdag kunne vært forhindret hvis politipatruljen hadde kommet noen få minutter tidligere. Politiet var på åstedet rundt 20 minutter etter at den første meldingen kom. Da var drapet nettopp skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ved totida natt til lørdag at en 39-åring i Mor Aases vei nær sentrum av Stokke ringte politiet og fortalte om bråk og truende oppførsel ved en ungdomsfest i naboleiligheten nedenunder.

Et kvarter seinere ringte mannen opp igjen og fortalte at han hadde stukket ned og drept en av ungdommene.

En annen 16-årig gutt fra samme sted lå blødende på bakken utenfor leiligheten like ved den døde kameraten da politiet kom. En tredje ungdom på samme alder var vitne til det tragiske sammenstøtet. Han ble ikke skadd.

Ingen laster imidlertid politiet for sein reaksjon, etter det Dagbladet forstår. Patruljen som ble varslet skal straks ha reist mot angitt sted etter at vakta i Tønsberg første gang ble oppringt.

Marerittet

Den 39-årige Stokke-mannen opplevde selve marerittet i sitt eget hjem, med kona som vitne.

- Min klient er svært tynget av det som har skjedd. Men han følte at han ikke kunne ha handlet annerledes hvis han skulle klare å berge livet til seg selv, kona og ungene, sier 39-åringens forsvarer, advokat Jahn Jahnsen.

Ifølge politiet representert ved politiinspektør Olav Kløvstad supplert med opplysninger fra vakthavende tjenestemenn, skal hendelsesforløpet ha vært som følger:

  • To jenter, begge på 15 år, hadde de tre guttene på besøk. Den ene av de to jentene bor i sokkelleiligheten i 39-åringens hus sammen med sin mor. Moren var ikke hjemme. Det skal ha kommet til tumulter i leiligheten, der et betydelig alkohol-inntak fra guttenes side skal ha forsterket bråket. Jentene har forklart til politiet at de fant situasjonen truende.
  • En av jentene tilkalte litt før klokka to naboen, som selv hadde reagert på bråket. Hun ba ham om hjelp til å kaste ut de tre gjestene, noe mannen gjorde. Ifølge vakta varslet mannen på dette tidspunkt politiet, da han også opplevde ungdommene truende. Guttene skal alle ha vært synlig beruset, noe 39-åringen ikke var.
  • Kort etter utkastelsen kom de tre bråkmakerne tilbake til huset for å ta mannen som kastet dem ut. Ifølge politiet hadde de med seg stokkliknende slagvåpen med spikere på. 39-åringen så at de kom for å ta ham, og utstyrte seg med det han hadde for hånda: to kjøkkenkniver. Mannens kone ringte på dette tidspunktet på ny til politivakta, går det fram av politijournalen.
  • Kvart over to skjedde det fatale ved trappa til husets inngang: Mannen stakk kjøkkenknivene gjentatte ganger mot to av guttene idet de skal ha forsøkt å angripe ham. Den ene døde kort tid etterpå på stedet. En annen ble sterkt skadd.
  • Også dette varslet gjerningsmannen politiet om da han ifølge vakta sa:

- Jeg har stukket ned en av guttene. Han er død. Bare få minutter seinere ankom politipatruljen åstedet like ved Stokke sentrum, klokka 02.24.

Hevder nødverge

Mannen har fra første stund påberopt seg nødverge i forklaringene til politiet. Konas forklaring går i samme retning. Jentenes forklaring skal heller ikke ha svekket gjerningsmannens historie.

Politiinspektør Olav Kløvstad opplyser at det er ting ved den uskadde 16-åringens forklaring som skiller seg fra de andre vitnenes historie.

Det er ikke avgjort om 39-åringen vil bli framstilt for varetektsfengsling. Han er så langt mistenkt for legemsbeskadigelse med døden til følge. Noen formell siktelse er ikke tatt ut ennå. Politiet fester lit til hans nødverge-forklaring.

Området ble heller ikke avstengt eller særskilt sikret, fordi politiet anser saken som oppklart. Kripos er ikke kontaktet.

Den skadde 16-åringen ble straks innlagt ved Vestfold Sentralsykehus i Tønsberg. Han er utenfor fare.