FORTVILER:  Mora til jenta sier det har vært en voldsom påkjenning for datteren å måtte vente så lenge på at politiet skal gjøre ferdig etterforskningsarbeidet. Foto: Privat.
FORTVILER: Mora til jenta sier det har vært en voldsom påkjenning for datteren å måtte vente så lenge på at politiet skal gjøre ferdig etterforskningsarbeidet. Foto: Privat.Vis mer

- Politiet nedprioriterer voldtekt av 14-åring

- Det føles helt forferdelig, sier jentas mor til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars i år skal en 14 år gammel jente ha blitt voldtatt av en 17-åring på en adresse i Oslo. Sju måneder har gått, men saken er fortsatt ikke ferdig etterforsket.

Dette til tross for at det er en kjent gjerningsmann, avhørene ble avsluttet drøye to uker etter det angivelige overgrepet, og DNA-prøver ble sendt til Rettsmedisinsk institutt i mai.

I mellomtida skal jenta ha blitt trakassert, forfulgt og truet av personer i miljøet rundt den siktede, og familien til jenta er svært fortvilt over situasjonen.

- Enorm påkjenning - Det føles helt forferdelig at de nedprioriterer en sak som dette. Det har vært en enorm påkjenning for datteren min, sier mora til den nå 15 år gamle jenta til Dagbladet.

Det var i slutten av mars at jenta befant seg på en bopel sammen med flere personer. En 17 år gammel gutt skal ha bedt henne komme inn på rommet hans, og deretter skal ha ha forgrepet seg på henne. Gutten er siktet for voldtekt og seksuell omgang med mindreårig.

Han erkjenner ikke straffskyld, og mener også at jenta ga inntrykk av å være eldre enn hun var.

Tre etterforskere Det har vært i alt tre etterforskere på saken. Den første ble langtidssykemeldt og gikk deretter ut i permisjon. Den andre sluttet i sommer. Dermed har en tredje etterforsker måttet sette seg inn i sakskomplekset.

- Kvaliteten på etterforskningen får lide når en sak i løpet av en så kort periode skifter etterforskere på den måten, sier jentas advokat, Trine Rjukan, til Dagbladet.

I tillegg har det vært to jurister på saken. Det var opprinnelig politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby. Men han ble som kjent hentet ut for å jobbe med saken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik

Jentas bistandsadvokat, Trine Rjukan, fikk i juni beskjed om at saken skulle være ferdig etterforsket seinest i august.

- Saken har i praksis ligget brakk i fire måneder. Det er en helt uholdbar situasjon for jenta. Politiet plikter å prioritere en sak hvor mindreårige er involvert, sier Rjukan til Dagbladet.

Trusler 15-åringen har i perioder vært så redd for represalier fra personer i miljøet rundt siktede. De har blant annet framsatt svært grove trusler, og fulgt etter henne.

- I sommer var det så ille at hun ikke turte å gå ut, sier mora.

Hun har også slitte med store psykiske ettervirkninger som følge av denne saken.

- Hun går siste året på ungdomsskolen, og sliter med å konsentrere seg. Det kan igjen få konsekvenser for hennes yrkesvalg og hvilke skoler hun kommer inn på, sier mora.

17-åringens forsvarer, Ola Lunde, sier til Dagbladet at han ikke kan fatte og begripe at denne saken skal ta så lang tid.

- Det er over et halvt år siden det ble tatt dommeravhør. Siden har ingenting skjedd. Det er helt skandaløst, sier Lunde til Dagbladet.

Gjennomtrekk Ved Vold- og sedelighetsseksjonen har man erfart et betydelig gjennomtrekk den siste tida. Ifølge TV 2 har 18 erfarne politietterforskere sluttet ved avsnittet siden juni i fjor. Det betyr at over halvparten av etterforskerne er byttet ut på under ett og et halvt år.

Samtidig har det i år vært en økning i antall voldtektsanmeldelser på nær 25 prosent, mens det hittil i år har vært anmeldt dobbelt så mange overfallsvoldtekter og forsøk på dette som i fjor.

 «UHOLDBART»:  Jentas advokat, Trine Rjukan, mener politiet burde ha en beredskapsplan når antall anmeldelser øker og saker hoper seg opp. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
«UHOLDBART»: Jentas advokat, Trine Rjukan, mener politiet burde ha en beredskapsplan når antall anmeldelser øker og saker hoper seg opp. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

Rjukan sendte i forrige måned en klage til etterforskerne på vold- og sedelighetsseksjonen. Svaret hun har fått er at de fortsatt venter på svar fra Rettsmedisinsk institutt.

- Det har i flere runder vært bedt om analyser fra Rettsmedisinsk institutt. Det vi nå venter på er analyser av tilleggsspor. For at jeg skal påtalemessig vurdere saken vil jeg ha det fulle bevisbildet, sier politiadvokat Hans Ingebrigtsen ved Vold- og sedelighetsseksjonen til Dagbladet.

Ingen hastesak Har skifte av etterforskere og jurister forsinket saken?

Hva det eventuelt har betydd, det vet ikke jeg. Men det kan være flere årsaker til at en sak ikke ble ferdig på det tidspunktet man har forespeilet. Som sagt har det vært flere runder med analyser, sier Ingebrigtsen.

Avdelingsdirektør for biologiske spor ved Rettsmedisinsk institutt, Bente Mevåg, sier de har vært i tett dialog med politiet om hva som skal gjøres.

- Jeg er ikke uenig i at det har tatt lang tid, og at det kunne ha vært gjort raskere. Når vi ikke får signaler om at en sak haster, så havner den i samme køen som de andre analysene, sier Mevåg til Dagbladet.

- Når vi ikke får signaler om at en sak haster, så havner den i samme køen som de andre analysene. Prøvematerialet i den aktuelle saken har teknisk sett vært utfordrende å jobbe med, og vi har ikke kunnet konkludere på grunnlag av rutinetestene. Derfor er det gjennomført omfattende analysearbeid med tilleggsanalyser. Dette er årsaken til at arbeidet med denne saken har tatt lang tid, sier Mevåg til Dagbladet.

Leder for Vold- og sedelighetsseksjonen, Hanne Kristin Rohde, sier det har blitt tøffere forhold for etterforskerne ved avsnittet som følge av gjennomtrekket.

- På Sedelighetsavsnittet har vi ikke klart å fylle opp alle stillingshjemler etter at mange har sluttet. Det er krevende for oss når mange slutter på en gang, men jeg vil ikke dramatisere dette. Men det er klart at det blir en langsommere etterforskningsframdrift enn om vi hadde hatt full bemanning, sier Rohde.

.

«SKANDALØST».  17-åringens forsvarer, Ola Lunde, sier han ikke kan fatte hvordan politiet har kunnet bruke så lang tid på etterforskningen. Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet
«SKANDALØST». 17-åringens forsvarer, Ola Lunde, sier han ikke kan fatte hvordan politiet har kunnet bruke så lang tid på etterforskningen. Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet Vis mer