REN SVINDEL: Komponistenes vederlagsorganisasjon Tono har på ingen måte tilgang til å låse maskinen din, selv om du skulle ha piratfiler på harddisken. Dermed er denne sida et rent svindelforsøk. Faksimile: NSM
REN SVINDEL: Komponistenes vederlagsorganisasjon Tono har på ingen måte tilgang til å låse maskinen din, selv om du skulle ha piratfiler på harddisken. Dermed er denne sida et rent svindelforsøk. Faksimile: NSMVis mer

Politiet nedringt etter datavirus

Trodde datamaskiner var sperret av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Operasjonsleder ved politiet i Nord-Trøndelag sendte i dag ut følgende melding på twitter:

«Flere har i dag ringt og hevdet at deres datamaskiner er sperret av politiet. Dette må etter vår mening sannsynligvis skyldes datavirus.»
Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan datamaskinen plutselig låser seg og et bilde kommer opp på skjermen.
Bildet har tydelig logo fra instanser som politiet eller komponistenes vederlagsorganisasjon Tono, og krever betaling for at maskinen skal låses opp igjen. Dette fordi du angivelig har ulovlig materiale som barneporno eller piratkopiert musikk på disken.

I tidligere tilfeller har man fått 72 timer på seg til å betale det oppgitte beløpet - gjerne i størrelsesorden 1000 kroner. Deretter skal maskinen låses opp igjen.

I dag skjedde det igjen. Denne gang var det flere databruker i Trøndelag som fikk problemer med maskinene sine.

- Dette fenomenet har vi vært borti før. Jeg kjenner ikke til alle detaljene rundt dagens episoder, men dette er en kjent måte for hackere å sikre seg tilgang til datamaskinen på, sier operasjonsleder Rune Reinsborg ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Kjent fra utlandet Hans-Peder Torgersen, politiinspektør i Kripos, har tidligere uttalt til Dagbladet at denne typen virus - som kalles police ransomware (politiløsepengeprogram, red.anm.), er kjent fra utlandet, men at de første meldingene om det i Norge kom inn først for et par måneder siden.

- Det har tatt lang tid for viruset å komme hit, bl.a. fordi norsk er et lite språk; det krever ressurser å utarbeide en slik tekst, sier han.

- Organisert virksomhet Politiinspektøren tegner bildet av en organisert svindelsammenslutning med en rekke aktører.

- For å lage ei slik svindelside må man, i tillegg til oversettere, knytte til seg folk med grafikkunnskap, tekniske utviklere og folk med kompetanse innen økonomi, for å fordele pengene, sier han.

Kripos jobber ut fra teorien at folkene bak de falske politi- og Tono-sidene opererer fra utlandet.

- Er denne nye svindelmetoden spesielt farlig?

- Ja og nei. Store deler av det norske folk vet at politiet ikke jobber på denne måten. Likevel er det en del som betaler, svarer politiinspektøren.