Politiet nekter å gi seg

Etter en dag med bare nederlag, står politiet fast på at Høyesterett må behandle kjæremålet om fengsling i Orderud-saken. Hvis politiet skulle få retten på sin side, vil de fire siktede kunne bli pågrepet og varetektsfengslet nok en gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Høyesterett finner at lagmannsretten har tolket loven feil, vil fengslingssaken bli sendt tilbake til lagmannsretten på Hamar for ny behandling. Hvis retten da skulle komme til et annet resultat, kan de siktede bli pågrepet og fengslet igjen. Forsvarerne mener dette bare er ønsketenkning fra politiets side.

Svart dag

For trippeldrapsetterforskerne vil mandag 29. november bli husket som en svart dag. I løpet av mandagen fikk politiet tre avgjørelser mot seg i lagmannsretten på Hamar.

Blankt avslag

Politiet ba nemlig først om muntlige forhandlinger i retten. Politiet ønsket et rettsmøte med partene til stede, slik det skjer i forhørsretten. De var ikke fornøyd med en behandling basert på skriftlig argumentasjon fra partene. Dette sa lagmannsretten blankt nei til, uten en gang å spørre forsvarerne hva de syntes.

Det neste nederlaget kom da de tre lagdommerne besluttet løslatelse, i strid med politiets begjæring om nye fire ukers fengsling. Og det tredje og siste nederlaget var avgjørelsen om at kjæremålet fra politiet ikke skulle få følger for de siktede.

Er uenig

- Vi tar selvfølgelig kjennelsen til etterretning. Men vi er uenig i lovtolkningen til lagmannsretten, og derfor har vi påkjært til Høyesterett. Det står fremdeles ved lag, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen.

Det er to forhold i kjennelsen som politiet mener er tolket feil i forhold til loven.

  • Kravet til nærliggende fare for bevisforspillelse.
  • Vilkåret om at fengsling ikke må være et uforholdsmessig inngrep overfor de siktede.

Forsvarerne i Orderud-saken mener politiet har opptrådt klønete og panikkartet i forbindelse med løslatelsen.

Barth-Larsen avviser at det var panikkstemning i hovedkvarteret på Gardermoen politistasjon. - Når vi begjærer oppsettende virkning på kjæremålet, vil det være helt unaturlig å løslate de siktede mens lagmannsretten behandler dette. Da kjennelsen kom, påkjærte vi med en gang muntlig overfor retten. Vi måtte sende noe skriftlig om dette til retten, som også måtte innhente kommentarer fra forsvarerne. Derfor tok dette noe tid, sier Barth-Larsen.

KJEMPER VIDERE: Politiinspektør Kristin Barth-Larsen avviser at politiet i går var preget av panikk. Her Barth-Larsen og aktor Bjørn Arne Tronier etter fengslingsmøtet på torsdag.