Russland

Politiet nektet å gripe inn: - Rasistisk

- Dette er ikke vårt jævla problem, sa politimannen minutter før Francois Ndjaseli ble knivdrept.

BLE DREPT: To politimenn har blitt suspendert og risikerer nå ti års fengsel. Foto: Ural Federal University
BLE DREPT: To politimenn har blitt suspendert og risikerer nå ti års fengsel. Foto: Ural Federal University Vis mer
Publisert

- Vi må bryte opp!

- Vi trenger ikke å bryte opp noe som helst! Hva snakker du om? Dette er ikke vårt jævla problem. Hva er det du mener? Det er en mot en, ikke gjeng mot gjeng.

- Vi burde ikke ...

- Idiot. Du lar oss ikke se på det jævla talentshowet.

18. august ble 32 år gamle Francois Ndjaseli knivdrept utenfor Burger King i sentrum av den russiske storbyen Jekaterinburg.

Det skjedde mens to politimenn satt i tjenestebilen i fem minutter, mens de var vitner til slagsmålet som ledet fram til drapet.

Tre dager etter knivstikkingen ble en 23 år gammel lokal mann arrestert og siktet for drapet. Han er nå varetektsfengslet.

Det skriver den uavhengige russiske nettavisa Meduza.

- Et rasistisk angrep

Francois Ndjaseli, opprinnelig fra Gabon i Sentral-Afrika, var i Russland som mastergradsstudent ved Universitet i Ural.

Sammen med sju andre studenter ble han tidligere i år tildelt den ærefulle tittelen «Årets utenlandske student».

GRAVLAGT: Franois Ndjaseli ankom hjemlandet i kiste. Familiens bistandsadvokat omtaler drapet som tragisk og skummelt. Foto: Ural Federal University/Telegram
GRAVLAGT: Franois Ndjaseli ankom hjemlandet i kiste. Familiens bistandsadvokat omtaler drapet som tragisk og skummelt. Foto: Ural Federal University/Telegram Vis mer

Ifølge venner av offeret og vitner på stedet, skal den siktede mannen ha ropt rasistiske slengbemerkninger før 32-åringen ble slått og knivstukket i armhulen. Angriperen skal deretter ha løpt fra stedet.

Studenten var i live da ambulansen ankom, men kniven hadde truffet en arterie og Ndjaseli blødde kraftig, skriver nyhetsnettstedet.

Det er uvisst om 32-åringen døde i ambulansen eller på sykehuset.

- Jeg har kjent ham i mer enn tre år, og denne mannen har aldri gjort noe galt. Han respekterte alle rundt seg, uansett nasjonalitet. Og han respekterte landet han bodde i. Nå er alle utenlandske studenter redde for å gå ut, sier en venn av offeret til den russiske lokalavisa E1.

Politiet grep ikke inn

Nylig ble det kjent at to politimenn var vitne til knivstikkingen og tumultene som oppsto i forkant.

Ifølge øyevitner på stedet, ble det observert en politibil med to betjenter som satt og så på i flere minutter - uten å gripe inn.

Det er også offentliggjort et opptak fra politiets dashbordkamera, hvor man skal høre og se betjentene vitse om slagsmålet i et fem minutter langt videoklipp.

Den uavhengige russiske nettavisa Meduza har oversatt samtalen mellom betjentene fra russisk til engelsk:

- Vi må bryte opp, sier den ene betjenten, hvorpå den andre svarer:

- Vi trenger ikke å bryte opp noe som helst! Hva snakker du om? Dette er ikke vårt jævla problem. Hva er det du mener? Det er én mot én, ikke gjeng mot gjeng.

- Vi burde ikke ..., sier den første betjenten igjen, før den andre avbryter:

- Idiot. Du lar oss ikke se på det jævla talentshowet.

- Kom igjen, sier den første betjenten igjen.

- «Kom igjen», hermer så den andre.

Videre ut i samtalen kommenterer de slåsskampen ved å gjøre narr av øyevitner, imitere forbipasserende og komme med rasistiske bemerkninger, skriver nettavisa.

SER PÅ: Politimennene sitter i bilen og ser på, men nekter å gripe inn. Foto: Skjermdump/Politiet
SER PÅ: Politimennene sitter i bilen og ser på, men nekter å gripe inn. Foto: Skjermdump/Politiet Vis mer

De upassende kommentarene skal også fortsette etter at et øyevitne går fram til politibilen og ber betjentene om å ringe etter ambulansen.

- Gutter, ring ambulansen!, roper vedkommende.

- Hva har skjedd?, svarer den ene politimannen.

- Fort, fort, ber vedkommende.

- Hva, klarer du ikke å ringe selv, eller?, sier betjenten.

- Vi ringer, sier øyevitnet.

- Ok, du ringer, så hva er problemet?, sier politimannen, før begge går ut av bilen.

Da politimennene omsider går mot Burger King, har Francois Ndjaseli allerede blitt knivstukket.

Risikerer ti års fengsel

Ifølge Meduza skal politimennene ha blitt suspendert. Nettstedet skriver videre at begge er siktet for maktmisbruk. De risikerer opp mot ti års fengsel dersom de blir funnet skyldig.

Francois Ndjaseli jobbet som forskningsingeniør i Gabon, og utviklet i 2019 et forslag om internasjonalisering av afrikanske lands nasjonale valuta.

Universitetet i Ural, hvor 32-åringen studerte, sender kondolanser til mannens familie, venner og skolens ansatte.

I en uttalelse skriver de at «Ndjaseli hadde stor respekt for Russlands kultur» og at han kom til Jekaterinburg «for å få nødvendig kunnskap slik at han skal kunne gjøre det beste for Gabon - og utvikle landets økonomi».

- Nynazist-miljøet

32-åringen hadde akkurat startet på det tredje året ved skolens masterprogram da han ble drept.

Den gabonske ambassaden i Moskva har sendt konsulær bistand til Jekaterinburg for å innhente informasjon, og for å bistå 32-åringens familie i Gabon.

Ifølge nettavisa Meduza skal det ha blitt samlet inn penger for å dekke siktedes advokatutgifter gjennom en privat nynazist-kanal på Telegram.

23-åringens foreldre mener imidlertid at sønnen aldri ha vært involvert i radikale miljøer, og hevder de har punget ut for advokatutgifter av egen lomme.

De hevder på sin side at sønnen handlet i selvforsvar, og at det var Ndjaseli som angrep først - til tross for at forbipasserende har vitnet om det motsatte.

- Det er skummelt

Ifølge den russiske lokalavisa E1, ble Francois Ndjaselis kropp fraktet til hjemlandet Gabon, hvor han ble gravlagt.

- Det er faktisk skummelt. En lovende ung mann flyr til Russland for å ta utdanning. I sentrum av en sivilisert by, ender han opp med å bli knivstukket [...] Vi vil følge nøye med på etterforskningen av politibetjentene, sier familiens bistandsadvokat Alexey Ekimov til nyhetsnettstedet.

Russlands svar på Spesialenheten ønsker ikke å kommentere etterforskningen.

Inndenriksdepartementets pressetalsperson, Valery Gorelykh, mener det er for tidlig å si noe om politimennenes skyld i Ndjaselis død.

- På dette stadiet i etterforskningen er det for tidlig å trekke klare konlusjoner om skyld eller uskyld. Etterforskere fra Spesialenheten må se på alt i detalj, og det er det som gjøres nå. Begge er blitt suspendert fram til etterforskningen er avsluttet. Dersom det viser seg at de er involvert i døden til en utenlandsk statsborger, vil det tas nødvendige tiltak - inkludert oppsigelse og straffeforfølgelse, sier Gorelykh.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer