Politiet: «Norsk» kokainsmugler er fra Mexico

Mediene tar fullstendig feil, sier politiets etterforskningsleder til Dagbladet.

HER BLE DE TATT: To kvinner er pågrepet på Viru Viru-flyplassen i Bolivia. Det ble først meldt at en av disse var norsk, men dette er ifølge politiet ikke tilfelle. Foto: Google Earth
HER BLE DE TATT: To kvinner er pågrepet på Viru Viru-flyplassen i Bolivia. Det ble først meldt at en av disse var norsk, men dette er ifølge politiet ikke tilfelle. Foto: Google EarthVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet, VG, NRK og Aftenposten koblet alle inn alle ressurser da TV2 siterte det bolivianske nyhetsbyrået API på at en norsk statsborger var pågrepet i Santa Cruz med opptil 1 kg kokain i magen.

Ikke norsk
Den norske kvinnen, som skulle være gravid i andre måned, ble pågrepet sammen med en boliviansk kvinne - som også var gravid.

- Historien stemmer, det er korrekt at to kvinner ble pågrepet på Viru Viru-flyplassen, sier etterforskningsleder, kaptein Armachea i Santa Cruz-politiet, til Dagbladet.

- Men ingen av kvinnene er norske. Det er snakk om én meksikansk og én boliviansk kvinne, sier etterforskningslederen.

Ikke dobbelt statsborgerskap
Politioberst Oscar Nina hos narkopolitiet FELCN, som var sitert i API-meldingen, er ifølge kaptein Armachea på ferie i Brasil.

- Alle medier tar feil. Hun er ikke norsk, og har heller ikke dobbelt statsborgerskap, slår etterforskningsleder Armachea fast overfor Dagbladet.

Kapteinen utelukker ikke at kvinnen kan ha bodd i Norge. Dette vil komme fra i løpet av etterforskningen, sier han.

Politiet har satt av seks måneder til å etterforske saken.

- Hadde politikilder
Dagbladet har kontaktet nyhetsbyrået ABI, som først bragte nyheten. På desken får Dagbladet opplyst at byrået hadde politikilder på informasjonen i den første meldingen.

Journalisten som skrev denne er ikke tilgjengelig før om noen timer, opplyses det fra desken hos ABI.

Dette kan være forklaringen på at norske UD aldri ble varslet av boliviansk politi, slik vanlig prosedyre ville være.

UD ikke varslet
- Vi har ikke blitt varslet om denne saken, slik vanlig saksgang er, opplyser Nils Haugstveit ved Norges ambassade i Buenos Aires, som også har ansvaret for Bolivia, til Dagbladet.

Marthe Kopstad ved UD i Oslo bekrefter at slik varsling, som skal være vanlig prosedyre, ikke har blitt utført.

Heller ikke norske Kripos har hatt noe med etterforskningen å gjøre, bekrefter informasjonsrådgiver Leif Rune Gully overfor Dagbladet.